Автор
Ива Петрова

Хормоналният баланс в организма: Какви са опасностите за жената при преобладаване на естрогените?

Естрогените са стероидни хормони, които се произвеждат от яйчниците. Те отговарят за красотата и младостта на кожата, еластичността на косата, поддържат функциите на женската репродуктивна система.

Обикновено нивото им се повишава до18-20 години, но постепенно намалява след 30-35 години, което дава началото на процеса на стареене. Превишаването на нормата на естрогените в зряла възраст не помага за удължаване на младостта на тялото. То нарушава хормоналния фон, провокира развитието на хронични заболявания и влошава благосъстоянието на жената. Доминирането на естрогена няма да ви позволява бързо да отслабнете, води до промени в настроението и приближава менопаузата.



Причини за естрогенно доминиране

Естрогените се произвеждат в различни пропорции от надбъбречните жлези и яйчниците. В женското тяло хормонът е отговорен за менструалния цикъл, овулацията, определя сексуалното здраве на репродуктивните органи. Основните му функции са контрол върху узряването на яйцеклетката, образуването на мастни запаси и съсирването на кръвта. Естрогенът взаимодейства със също толкова важния полов хормон прогестерон. Те се изравняват взаимно, поддържайки ефективност и доброто настроение. С баланс между тях жената е по-спокойна и уравновесена, по-малко реагира на стрес, по-вероятно е да изпитва сексуално желание.

Нивата на естроген могат да се повишат в различни ситуации:

Наднормено тегло. Мастната тъкан започва да произвежда ензими, които стимулират производството на хормона в големи количества.
Чернодробни заболявания. Тялото спира да обработва и премахва естрогена с отпадъчните продукти.
Нередовни изпражнения. Нивото се повишава при хроничен запек, чревни заболявания. При липса на дефекация естрогенът се реабсорбира в кръвта през лигавиците.
Храна, съдържаща растителни естрогени. Изкуствените аналози се намират в соевите продукти, добавят се от производителите към храни за животни, в козметиката.
Хормонални контрацептиви. Много жени приемат такива хапчета по препоръка на приятелки, пренебрегвайки необходимостта от прегледи и тестове за нивото на половите им хормони.

Доминирането на естрогена е често срещано при нарушения на щитовидната жлеза на жената. Ендокринният орган започва да регулира неправилно метаболитните процеси, принуждавайки яйчниците да произвеждат ненужно повече хормони. Проблемът е естествен за жените след 40 години. На тази възраст производството на прогестерон намалява със 75%, а на естроген само с 35%. Балансът се нарушава, започва периодът на яйчникова недостатъчност и настъпва менопаузата.



Признаци на естрогенно доминиране

Когато хормоналният баланс е нарушен, тялото дава сигнали, подсказва ни за излишъка на естроген. Понякога обаче тези сигнали се бъркат с други заболявания:
- повишена чувствителност на млечните жлези;
- пристъпи на мигрена;
- главоболие преди менструация;
- внезапна промяна на настроението;
- поликистоза;
- фиброма в гръдния кош;
- нарушена памет, зрение, слух;
- проблеми с кожата, ноктите и косата;
- безсъние;
- постоянно усещане за умора.

При тежките случаи се обострят алергиите и хроничните заболявания на щитовидната жлеза. Либидото на жената е значително намалено, тя усеща лошо храносмилане, често подуване на корема. Започва активно наддаване на тегло при поддържане на нормална диета, апетитът може да се промени и гладът може да ви преследва непрестанно.

Как да предотвратите хормоналния дисбаланс: съвети от лекарите

При повишени нива на естроген се развива ранна менопауза. Затова гинеколозите и ендокринолозите напомнят за необходимостта от профилактика във всяка възраст. Сред простите и достъпни препоръки са :
- намаляване в диетата на преработено месо, пасти, колбаси;
- преход към органична козметика и битова химия;
- използването на зеленчуци и плодове без пестициди;
- подмяна на пластмасовите съдове със стъклени и фаянсови без оцветители.



Детоксикирайте се редовно, за да прочистите черния дроб


За да запазите функциите си, откажете се от полуфабрикатите, мазните и пържени храни, рафинираните масла. Яжте повече зеленчуци, зърнени храни, морска риба и морски дарове. Намалете количеството захар и сладки десерти, изкуствени подсладители в диетата си. Преобладаването на естрогените е сериозен проблем, който провокира ранна менопауза и преждевременно стареене при жените.

Правилното хранене и отказът от зеленчукови заместители спомагат за намаляване на нивото на този хормон и за поддържане на баланса. Редовно посещавайте Вашия лекар.

Четете още: Как го прави: Тялото на този доктор е 20 години по-младо от самия него, ето я тайната