Автор
Теодор Муховски

Експерт обясни защо никога не трябва да ядете в самолета

Знаете ли, че най-доброто нещо, което можете да направите на борда на самолета, е да си поръчате чаша вода? И това е всичко.

Съгласете се, че след полет искате да се чувствате леко и да изглеждате добре. Но да постигнете този резултат не е толкова лесно. Особено когато си причинявате много вреди на организма. Така например много малко хора знаят, че храненето в самолета е вредно за организма. Експерт обясни защо е по-добре да заменим сандвича с чаша вода, когато сме в полет.



По време на летене човешкото тяло преодолява значително разстояние за кратко време. Това се отразява на работата на неговите системи. Организмът ни е подчинен до определена степен на околната среда, затова се адаптира към промените и включва механизмите за адаптация. Трябва да му помогнем да се справи и комфортно да преодолее това натоварване. Тъй като има внезапно спадане на налягането отвън, естествените газове се разширяват и натрупват. Това предизвиква усещане за подуване на корема и спазми. Това състояние може да доведе до изтласкване на диафрагмата, дишането става по-плитко и се затруднява притокът на кръв. Ето защо след полет често пъти се появява усещане за тежест в краката и подуване.



Как можем да помогна на тялото преди полет?

Преди заминаване избягвайте храни, които засилват процесите на ферментация. Това са зеленчуци, плодове, бобови растения, ферментирали млечни продукти и пикантни храни. Също така трябва да се въздържате от пиене на алкохолни и газирани напитки.

Най-добре е да пиете вода или да добавите към нея резенче лимон.



Какво да правите по време на полет

Препоръчително е на всеки час и половина - два да ставате и да се разхождате из кабината на самолета, за да подобрите лимфния поток и да активирате кръвообращението. Оптимално е да се храните два часа преди излитане.

Какво да ядете на борда на самолета?

Една швейцарска компания предлага сладолед, който между другото е идеална закуска на борда. В крайна сметка този продукт е калоричен, съдържа много въглехидрати, които се усвояват лесно. Най-важното е, че сладоледът съдържа "хормона на удоволствието" и ще направи полета ви вкусен.

Четете още: Защо стюардесите знаят всичко за вас, когато се качите в самолета