Автор
Елена Ангелова

Трупате мазнини само на определи места по тялото? Ето какво говори това за здравето ви

Лекарите отдавна са доказали, че има връзка между зоните на натрупване на излишни килограми и някои заболявания. По вида на фигурата е възможно с висока точност да се предвиди какви здравословни проблеми могат да се очакват в бъдеще, да се предвидят вероятни патологии и нарушения.

Типът на фигурата е до голяма степен генетично обусловен. Но неправилният начин на живот, преяждането и липсата на физическа активност провокират наддаване на тегло. Ако килограмите са концентрирани на определени места и зони, можете самостоятелно да определите на кои органи и системи е важно да обърнете внимание, за да се погрижите навреме за здравето си.

"Спасителен пояс" от тлъстини около кръста

Ако излишните отлагания се натрупват в областта на талията, превръщайки фигурата ви в „ябълка“ помнете, че това е знак за повишен риск от диабет или сърдечни патологии. Лекарите приписват характеристиката на активното натрупване на висцерална (вътрешна) мазнина, която се концентрира върху органите на перитонеума, като нарушаващи панкреаса и блокиращи пролуките на коронарните артерии.

Скорошни проучвания на учени от Харвард показаха, че затлъстялата талия увеличава шанса да изпитате синдром на неспокойните крака. Този специфичен проблем води до спазми на мускулите на краката, които се свиват и болят в легнало положение. Това от своя страна нарушава добрия сън, провокира развитието на раздразнителност и неврози, заради хронично недоспиване.

За да намалите талията, е важно да се справите със стресовите ситуации. Това намалява производството на кортизол, който влияе върху апетита и наддаването на тегло. Кардио натоварването и укрепването на коремната преса ще ви отърве от отлаганията на мазнини, ще намали нивата на кръвната захар в преддиабетните състояния.

Проблемни задни части

При крушовидната фигура калориите се отлагат главно в задните части. Това има и някои предимства, тъй като телесните мазнини произвеждат ценни аминокиселини, запазват микроелементите, предотвратявайки натрупването на висцерална мазнина върху черния дроб и сърцето. Те поддържат хормоналния фон на жената, което ѝ позволява да остане млада и здрава по-дълго.

За да намалите габаритите на дупето си е полезно да бягате или да скачате, да правите повдигания на краката в коленете и да не забравяте за правилното хранене. Треньорите са разработили специални комплекси, които позволяват да стегнете мускулите си и да направите дупето си по-апетитно за противоположния пол.

Пищни бедра

В Дания са проведени проучвания, които показват, че тесните, неизразени бедра се срещат по-често при пациенти с висок риск от заболявания на сърдечно-съдовата система. Отлаганията показват активен метаболизъм, малка вероятност от развитие на диабет.

Повдигането на краката, велотренажорите и бягащите пътеки помагат да поддържате бедрата си в перфектна форма. Освен това се препоръчва масаж, който подобрява оттока на лимфата и разгражда мастните натрупвания. За да укрепите мускулите си, ходете повече и се качвайте по стълбите без асансьор.

Едър бюст

Грандиозно големите гърди са мечтата на много жени. Всъщност тежките гърди причиняват болки в гръдната област на гърба. Освен това лекарите са открили висок риск от развитие на диабет тип 2 при момичета с обем над 4-ти размер.

Укрепете мускулите, които поддържат бюста с упражнения, лицеви опори и намалете общото телесно тегло, за да редуцирате по този начин и мазнините в гърдите.

Пълни крака

Ако глезените ви се увеличават, не забравяйте да се консултирате с лекар. Понякога отокът и застоят на лимфната течност се проявяват при сърдечно-съдови заболявания, при разширени вени. Симптомът е характерен и за нарушен кръвен поток и запушване на съдовете от кръвни съсиреци. Само след преглед при специалист можете да изберете вида на физическите упражнения.

Пълни ръце

Мастните натрупвания върху мускулите на ръцете не се появяват отделно от общото затлъстяване. Те показват липса на активност, заседнал начин на живот. Има известна зависимост, потвърждаваща, че пълните ръце и големият корем са пряк път към ранна смърт заради последиците от липса на физическа активност, сърдечни заболявания и инсулт.

Можете да подобрите релефа на ръцете си с помощта на упражнения за трицепс, бицепс, силови тренировки с гирички.

Различните отклонения от стандартния тип фигура са сигнал да обърнете внимание на собственото си здраве. Мастните натрупвания около талията или по корема могат да показват риск от развитие на диабет, сърдечни заболявания и проблеми с кръвоносни съдове.

Когато се появят излишни килограми, предотвратете усложненията на живота си с помощта на спортни натоварвания и правилно хранене, съветват специалистите.