Автор
Теодор Муховски

Светлото или тъмното грозде е по-полезно за човек

Гроздето се среща под 2 форми, които може да се консумират целогодишно - стафиди и вино. Съвсем скоро ще се насладите на пресните узрели гроздове. Сезонът на гроздето почти дойде и е време да разкрием кое е по-полезно: светлото или тъмното?

Гроздето е символ на любовта

Красиво оформените гроздове са почти задължителен атрибут на романтичните срещи на свещи. Тези плодове могат да придадат на обикновената вечеря уникална атмосфера и вкус. Съчетават се идеално със сирена, морски дарове и вино. Признати са за едни от най-ефективните афродизиаци от векове. Структурата на гроздето радва окото и ни насърчава да се насладите на вкуса му.



Цветът има значение

Гроздето се предлага в два от най-силните цветове в света на растенията: зелено, което е синоним на здраве, и лилаво, което е синоним на антиоксидантна сила и противоракови свойства.
Струва си да се разгледа по-отблизо, защото здравословният потенциал на гроздето в някои аспекти се определя от цвета на кожата.

Силата на антиоксидантите

Гроздовите семки, ципи и дръжки са съкровищница от антиоксиданти, т.е. съединения, които са най-ефикасното оръжие срещу свободните радикали. Тъмно лилавото е ненадминато в тази категория, то е универсален принцип в света на растенията. Черните, тъмносините и тъмно лилавите плодове и зеленчуци, като къпини, червено цвекло, патладжани, сливи и тъмно грозде, имат най-силен противораков потенциал.

Светлото грозде съдържа хлорофил, който е зелен растителен пигмент, отговорен за добрата оксигенация на клетките и по-доброто хранене, а също така има антиоксидантен потенциал, но лилавото грозде е лидер в тази категория.

Интересувате ли се от забавяне на преждевременното стареене на мозъчните клетки, предотвратяване на деменция и болестта на Алцхаймер? Включете в диетата си плодове и зеленчуци с тъмна кожа, включително лилаво грозде, възможно най-често.



Укрепва организма

Гроздето е полезно за поддържане или евентуално възстановяване на киселинно-алкалния баланс, помага за прочистване на тялото от токсини, отлагания и ненужни метаболитни продукти. И двата сорта имат висок хранителен потенциал. Както светлите, така и тъмните гроздови зърна са източник на множество витамини, включително тези с най-силен антиоксидантен ефект (A, C и E).

Сладките сочни плодове подобряват състоянието на очите и кожата, подсилват имунната система, а ако се консумират редовно, могат да възпрепятстват преждевременното стареене на клетките.
Гроздето е богато и на витамин К, важен за правилното съсирване на кръвта, както и на витамини от група В, необходими за безпроблемната работа на нервната система. Последните оказват силно влияние върху хода на когнитивните способности като мислене, запомняне, концентрация и дори креативност.

Гроздето се използва за получаване на цинк, необходим за имунитета, желязо, необходимо за здрава кръв, калций, нужен за здрави кости и зъби, както и редица други минерали, включително йод, който не се намира лесно в хранителните продукти, без които щитовидната жлеза няма шанс за необезпокоявана работа.

За силно сърце

Богатият пакет от хранителни вещества и наличието на фибри придават на гроздето кардиопротективни свойства. В допълнение към вече споменатите минерали, всяко грозде е източник на калий, който укрепва сърцето и помага за нормализиране на кръвното налягане. Фибрите, които се съдържат в гроздето, подобряват метаболизма на мазнините и предпазват от отлагане на атеросклеротични плаки, а оттам и от развитие на атеросклероза и инсулт или инфаркт на миокарда.



Лекарите препоръчват включването на грозде в диетата на хора със сърдечно-съдови заболявания. Препоръчва се като спомагателно средство при лечението на много заболявания, с акцент върху исхемичната болест на сърцето.

Въпреки че гликемичният индекс на гроздето не е най-високият (GI = 45), гроздето не трябва да се включва в диета за диабетици. Тези сладки плодове съдържат значителни дози прости захари.
Една голяма връзка е около 5 чаени лъжички захар. Гроздето е един от калоричните плодове (100 грама грозде са близо 70 kcal). Затова диабетиците трябва да го изключат от менюто си.


Четете още: Японски учени разкриха кой зеленчук защитава от рак