Автор
Елена Ангелова

Защо всъщност е важно: Как да разпознаваме психопата само за 5 минути

Психопатът е човек с патологично разстроен характер, изпитващ остър дефицит на съвест и нормални морални човешки качества. В спектъра от чувства, изпитвани от него, няма любов и обич. Той влиза във връзка с жена само и единствено, за да получи необходимия му ресурс.

Този ресурс може да бъде пари и други материални блага, връзки и разбира се - емоции. Неговият вътрешен свят е празен и безцветен, така че той има нужда да ограбва ярки цветове от другите.

Срещата ви с психопат може да има много неприятни последици като:

Различни видове загуби – на пари, на време, на здраве. Може да се разстроите емоционално - след кратък романс с психопат може с години да не можете да излезете от депресия и емоционална зависимост. Да се сдобиете с ниско самочувствие - психопатът умишлено потиска самочувствието ви, за да постигне целите си, защото човек със стабилно самочувствие е трудно да се манипулира. Той може да унищожи социалните ви връзки - за психопата е важно да изолира жертвата си от обичайната й среда, така че тя да няма кого да повика за помощ и т.н.

Всичко това може да се избегне, ако знаете кои са основните признаци на психопатите. Запомнете: Много е важно да проверите наличието им в самото начало на връзката ви. Факт е, че завладявайки жертвата си, психопатът засяга преди всичко на нейните емоции, самочувствие и лични граници.

Включването в такова разрушително емоционално взаимодействие изключва логиката и затруднява виждането на очевидни неща. Тъй като самочувствието намалява, жертвата престава да вярва, че заслужава по-добра връзка, поведението на психопата започва да й се струва оправдано. Нахлувайки в личните граници под прикритието на загриженост, психопатът установява контрол върху чувствата и действията на жертвата – на нея й става много по-трудно да избяга.


Психопатът може да бъде идентифициран по следните ключови характеристики:


Той има поразителна харизма.
Умее бързо да пленява всички наоколо и се превръща в център на вниманието. Специалните му изражения на лицето, жестове, маниери и хумор моментално го поставят на едно стъпало над всички останали. Изглежда, че по-интересен и чаровен събеседник не може да се намери. Тук си струва да запомните, че няма идеални хора, но човек може перфектно да изпълнява ролята си. По правило ролята на психопат съвпада с искането на обекта на влияние. В друга компания той ще изглежда съвсем различно.

Бързо го наляга скука. Психопатът се отегчава изненадващо бързо и иска промяна на обстановката. Интересите му са повърхностни, той не може да задържи вниманието си върху едно нещо дълго време. Опустошеният му вътрешен свят го кара да търси отново и отново допълнителна стимулация и тръпка.

Поради това началото на връзката с психопат често се помни като невероятно вълнуващо и забавно време. В обикновения живот на обикновения човек няма толкова много приключения и такива промени на обстановката. Той не изпитва нужда от тях, докато за един психопат това е един от малкото начини да се чувства жив.

Манипулации. Можете да говорите с психопат цяла нощ и дори да не помните какво сте обсъждали. Това показва склонността му да обърква събитията и да манипулира фактите. Той обсипва с комплименти, възхвалявайки дори онези неща, от които жертвите преди това се срамували - това е завладяващо.

Значимите манипулации придобиват по-строг характер. Например, той може да те накара да го чакаш два часа в ресторант, да обезцени онова, от което се е възхищавал вчера, да внуши на жертвата, че тя няма да може сама да разбере ситуацията и т.н. Целта на всяка манипулация винаги е получаването на ресурс. По пътя си психопатът още повече привързва жертвата към себе си, като постига моделите на мислене и поведение, от които се нуждае.

Повърхностни емоции. Психопатът се характеризира с много резки емоционални колебания. Той може да бъде необичайно учтив и галантен и след минута да крещи на сервитьора. Това го отличава от здравата психика, на която й отнема време за промяна на емоциите.

Липса на чувство за вина и разкаяние - дори да наруши всички закони на обществото и морала, психопатът никога няма да се почувства виновен. Само когато е заплашен със сериозно наказание, той може да признае отговорност и да се извини. Но ще направи това не от чисто сърце, а само за да избегне последствията.



Липсва му емпатия.
Психопатът не познава чуждата болка. Безполезно е да очаквате съчувствие от него. Реакцията му на страдание към близък човек най-вероятно ще бъде безразличие или дори раздразнение.

Паразитен начин на живот. Психопатът винаги взима повече, отколкото дава. Лош поведенчески контрол – за един психопат е изключително трудно да контролира импулсите си и да контролира себе си. Той превръща желанията си в действия възможно най-бързо, често без да мисли за последствията. Склонен е да прехвърля отговорността за случилото се върху другите.

Психопатът не е задължително да покаже всички тези свои качества на първата ви среща, но първите признаци няма да ви накарат да чакате. Тъй като той играе роля, му е трудно постоянно да изпълнява.

Придържайки се към критичното мислене, няма да ви е трудно да забележите, че под маската на „красивия принц“ тук-там се появяват агресивните черти на истинските му намерения. Помислете си колко жени сега биха били живи, ако знаеха как навреме да разпознават психопатите.

Източник: econet