Автор
Евелин Попадийна

Как да се погрижите за тялото си след раждането в 9 стъпки

Бременността е уникален и необясним процес, през който всяка жена преминава с много страх и много любов. Тя обаче крие някои предизвикателства и трудности. Едно от тях е тялото, в което се озоваваме след раждането, това е не по-малко важна част от процеса и трябва да се говори за нея. Днес ви даваме няколко съвета, които ще ви помогнат да възстановите тялото си. И все пак, не забравяйте, че най-важното е да се научите да обичате и приемате тялото си такова, каквото е. благодарение на него един нов живот се радва на света, а това няма как да се случи без някои жертви. 


Поставяне на реалистични цели
Слушайте тялото си! Вслушайте се в тялото си и си поставете реалистични цели. Промяната идва отвътре навън, затова преди да започнете да мислите за тренировки, настройте ума си да мисли позитивно. Разбира се, продължителността на процеса е различен при всяка дама, при едни може да са нужни само 12 седмици, а на други да им отнеме 6-7 месеца, за да влязат във форма. Не се отчайвайте! Резултатите, които ще получите се влияят от много фактори, включително и времето за възстановяване след раждане. Съветваме ви да не започвате с диети и тренировки няколко седмици след раждането, а първо да дадете на тялото си заслужена почивка след геройството, което е извършило. Препоръчително е да се консултирате и с вашия лекар, преди да започнете строг режим.

Дълги разходки
Най-лесният начин да влезете във форма е просто да ходите пеша. Ходенето е една от най-ефективните дейности за подобряване на вашата следродилна форма. По време на и след раждането кръвта и течностите се натрупват в долната част на краката и разходките помагат за преразпределението на тези течности в тялото. Освен това ходенето подобрява кръвообращението, укрепва мускулите и изгаря калории. 

Упражнения на Кегел
Опитайте да правите упражненията на Кегел още през първите седмици след раждането, за да тренирате тазовото си дъно. Това ще ви помогне да възстановите лесно корема и ще ви помогне да предотвратите бъдещи болки в гърба. Тренировката с упражненията на Кегел включва свиване и отпускане на мускулите на тазовото дъно. За да направите това, отпуснете тялото си, стиснете, сякаш се опитвате да спрете потока на урината, задръжте около 5 секунди и след това отпуснете. 

Витамини
Витамините са ключови към връщането във форма след раждане. Те са полезни не само ако кърмите, но могат да възстановят дефицита на хранителните вещества, които бременността доста често причинява. Приемането на добавки с желязо и витамин C се препоръчва, за да подобрите функцията на всички органи.

Ретинол
Една от най-видимите промени на тялото е по кожата, особено в областта на корема, където се появяват стрии. Ретиноидните кремове са добър вариант, ако искате да сведете до минимум тези белези. При постоянна употреба е възможно да видите добри резултати. 

Леки, но постоянни тренировки
Леките, но постоянни тренировки с постепенно усилване на интензивността са ключът към възстановяването на тялото. Ако лекарят ви позволява, то 6 седмици след раждането е време да започнете с леките тренировки. Не забравяйте – важно е да започнете бавно и постепенно.

Йога
Това е перфектният начин за поддържане на форма след раждане и за трансформация на тялото. Йогата не само ще промени тялото ви, но и ще помогне да се чувствате по-спокойни. Практикуването на йога може да подобри баланса и координацията ви, също така редуцира стреса. 

Плуване
Плуването подобрява сърдечно-съдовата дейност и мускулния тонус, освен това щади ставите. Препоръчваме ви да го комбинирате с останалите упражнения, като йога и пилатес.

Диета
Една от най-важните стъпки е диетата. След раждане трябва да приемате достатъчно калории на ден, които да са богати на хранителни вещества. Заложете на големи порции плодове, зеленчуци, протеини и омега-3 мастни киселини. Можете да посетите диетолог, който да ви изготви диета, съобразена с вашите лични нужди. 

Опитайте се да приемете новото тяло, настройте ума си на позитивни честоти и не забравяйте, че няма никакво значение как изглеждате, след като в ръцете си държите най-голямото съкровище.

Какви са сигналите за предстоящо раждане при късна бременност?
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Какви са сигналите за предстоящо раждане при късна бременност?

Автор Елена Ангелова