Автор
Елена Ангелова

Дай да видя какво хапваш, за да ти кажа какъв си: Тайните черти на характера разкриват вкусовите ви предпочитания

Оказва се, че всяка една човешка емоция си има определен вкус или аромат. Следователно, като ядете определени храни, можете да повлияете на психо-емоционалното си състояние и на здравето си.

Съвременните лекари са забелязали, че психологическите фактори на болестите са толкова силни, че често доминират над физиологичните фактори при лечението. Отбелязва се също, че вкусовите потребности на човек зависят и се определят от неговото психическо и емоционално състояние, а не от разумна целесъобразност. Това се дължи на факта, че храната е не само източник на хранителни вещества за физическото тяло на човек, но и формира неговия емоционален потенциал на психиката. С други думи, дава сили на емоциите.

Вкусът на храната е емоция

Според древната индийска лечебна система Аюрведа има 6 вкуса: сладък, кисел, солен, горчив, лютив, стипчив. Ако всички тези вкусове присъстват в балансирано състояние, тогава храната дава на човека здраве и щастие. Ако тази хармония е нарушена, което често зависи от недостатъците на характера и поведението на отделния човек, тогава идват болестите.

Така например, когато човек го налегне мързел, той иска сладък вкус. Сладкият вкус е полезен, но неговият излишък, т.е. излишната захар в организма, намалява защитните сили, нарушава метаболизма и функциите на черния дроб, панкреаса, малките кръвоносни съдове, страда и зрението. Забелязано е, че много сладкиши, особено вечер, се консумират от тези, които се опитват да не решават проблемите си.

Изпитвайки мъка
, човек несъзнателно се стреми да разнообрази диетата си с такива горчиви храни като: горчица, ръжен хляб, кафе. В резултат на това има голяма вероятност от хронични инфекции, заболявания на кръвта и костната система.

Песимистичният, обидчив човек постоянно се стреми да яде кисело. А киселото в прекомерни количества вреди на сърцето, белите дробове, стомаха, червата, ставите, нарушава вътрешната среда на тялото.



Придирчивият, капризен, напрегнат човек просто обича солената храна. Той я обича толкова много, че е готов да яде дори сладкиши със сол. А прекомерно соленото е враг на съдовете на целия организъм, бронхите, бъбреците, ставите.

Упоритите, напористи, необуздани хора харесват прекалено тръпчивите вкусове. Такава храна води до заболявания на хормоналните органи, бронхите, гръбначния стълб, ставите, костите.

Гневните, прекалено темпераментни хора са пристрастени към пикантната храна, което води до възпалителни процеси в черния дроб, панкреаса, стомаха, сърцето и гениталиите.

Потребността от пържено у човек възниква при наличие на грубост в характера, чувство на умора и отвращение към работата. А това води до претоварване на съдовете на мозъка, черния дроб, стомаха, нарушават се хормоналните и имунните функции.

Алчните хора
обичат твърде много мазнини, което води до заболявания на стомаха, черния дроб, костната система и метаболитни нарушения.

Стресът и вкусът на храната

Хората, които са в постоянен психически стрес, не знаят как да се отвлекат от проблемите си и поради това предпочитат да тонизират тялото си с чай, кафе, жълт кантарион, риган. Намирайки се в такова състояние човек, като правило, започва да пуши, да пие алкохол и да приема и други средства за отравяне. По един или друг начин, но на физиологично ниво, резултатът от такива навици е увреждане на съдовете на мозъка, сърцето, бъбреците и черния дроб. Освен това функцията на половите жлези намалява и кръвоносната система започва да страда.

Раздразнителните, упорити, лакоми, капризни хора обичат да ядат много, бързат при храненето - появяват се излишните килограми, нарушения на кръвното налягане, хормонални нарушения, нарушения в гръбначния стълб, защитните сили на организма намаляват.



Храната и съвременният свят

С безчувственост, алчност, лошо отношение към хората, жестокост, прекомерна привързаност към нещата се появява жажда за месо. А жестокостта и прямотата предизвикват огромна нужда от рибни продукти. Като резултат - песимизъм, постоянна раздразнителност, злокачествени тумори, злополуки. Освен това тези меса и риби изискват много енергия за храносмилането, което води до отслабване на всички други функции на тялото, включително естественото желание за самолечение. Болестите стават хронични.

И така, какви са емоциите, свързани с храната? Нека обобщим: скръб - горчиви емоции, страхът е стипчив. Тези две емоции изострят психоенергийните потоци в човешкото тяло, наречени в Аюрведа "вата". Завистта е кисела емоция, гневът е разяждаща емоция. Тези две емоции изострят "питата". Желанието и страстта са сладки емоции, алчността е солена емоция. Тези двете увеличават „капха”.

Човек, който е страстно увлечен от това, което обича, който се отнася любезно към хората, не е склонен към извращения на вкуса си по този начин и увеличава възможността да бъде здрав и щастлив. Задоволявайки отрицателните си черти на характера, ние придобиваме нарушения на хармоничните си вкусовите усещания, което от своя страна ни кара да ядем месо, рибни продукти, пържени храни, чай, какао и кафе.

Прекомерният прием на храни със сладък, - кисел, - солен, - тръпчив, - горчив, - мазен, - пикантен вкус при неправилно хранене развиват болести. Ето как работи механизмът за наказване на човек за отрицателните му качества на характера.

Затова яжте хармонично и балансирано, намалете количеството пържени храни и тогава ще помогнете на тялото си да се отърве от много болести.

Източник: econet