Автор
Теодор Муховски

Зная го още от прабаба си - сокът от дюли е естествено лекарство за много заболявания

Сокът от дюли трябва да присъства в кухнята ви не само заради вкуса, но и заради лечебния си ефект. Добавен към затоплящия зимен чай, той ще помогне за предпазване от инфекции, а при настинка ще съкрати времето на боледуване и ще облекчи съпътстващите неразположения. Какви са ползите за здравето от домашния сок от дюли и как се прави?

Дюлята - здраве от природата

След ерата на възхищението от хранителните добавки се връщаме към натуралните продукти, използвани от нашите баби и прабаби. Все по-често използваме опита на народната мъдрост и съвременната фитотерапия. В края на краищата хранителните продукти винаги ще бъдат най-доброто естествено лекарство за много заболявания, без никакви странични ефекти. А дюлята и сокът, приготвен на нейна основа, са отлично доказателство за това.

Обикновена дюля

Това растение е от семейството на розите, което датира от Югозападна Азия, расте на диви места, както и в Европа. Отглежда се за плодове с висока хранителна стойност. Ядливите плодове на дюлята са с форма на ябълка и достигат до диаметър около 6 см. Те имат пет семенни камери, в които има семена.

Месото на плода е тръпчиво, твърдо и с много семенни клетки. Накратко: дюлята е ядлива и хранително ценна, но не е достатъчно вкусна, поради което се използва главно за консерви. Подходяща е за приготвяне на вкусни конфитюри, мармалади, тинктури и сокове.



Как да направите собственоръчно сок от дюли?

Необходими съставки:

- 1 кг плодове (претегляме след отстраняване на гнездата от семена, обикновено са достатъчни 4-5 парчета),
- 1 кг захар.

Метод за приготвяне:

За приготвянето на сока ще ви трябва голям (1,5 л) буркан и ренде.

Измитите плодове се нарязват на ситно и се отстраняват гнездата от семките (не се отстранява кората).



Настържете ги на ренде с едра мрежа

Прехвърлете в буркан, като всеки слой плодове поръсите със слой захар.
Оставете буркана настрана за няколко дни (няма да навреди да го разклащате два пъти на ден, за да се смеси по-добре захарта с плодовете).
Сокът може да се използва постоянно - тогава бурканът се съхранява в хладилник или, ако искаме да го запазим за по-късно, трябва да се пастьоризира. Можете да пастьоризирате цялото съдържание на буркана (сок с парченца плод), както и самия сок, след като се отцеди.

Хранителни стойности на дюлевия сок

Сокът от дюля, както и самият плод, е бомба от хранителни вещества, от които тялото има голяма нужда, особено през есента и зимата.

Включвайки го в менюто, ще предоставим на клетките:

- витамин С, който има силно антиоксидантно действие, защитава имунната система,
- Витамини от група В, отговорни за правилното функциониране на нервната система,
- пектини (вид фибри) и танини, които влияят положително върху метаболизма и функционирането на храносмилателната система,
- желязо, важно за здравето на кръвта,
- калий, който е от съществено значение за сърдечната функция и нормализирането на кръвното налягане, и редица други минерали, включително магнезий, фосфор и мед.



Сок от дюли - за укрепване на имунитета

Когато се добави към чай или разреден във вода, сокът от дюли ще има много ползи за здравето. Струва си да се използва както профилактично, така и терапевтично, особено в сезона на повишена заболеваемост от инфекции на горните дихателни пътища. Освен това той:

- действа като инжекция с жизненост, от липсата на която много хора се - оплакват през есента и зимата,
- запечатва имунната система, което я прави по-устойчива на атаки от патогенни микроорганизми,
- съкращава продължителността на инфекцията и облекчава нейните симптоми,
- помага за справяне с уморителната суха кашлица.
Сок от дюли за по-добър метаболизъм

Струва си да знаете, че освен за подобряване на имунитета, сокът от дюли има благоприятен ефект върху метаболизма и работата на цялата храносмилателна система. Ако страдате от храносмилателен дискомфорт или забележите, че храносмилателната система се е забавила значително, струва си да добавите сок от дюля към готовите ястия. Съчетава се не само с десерти, но и с пищни ястия, включително месни.

Сокът от дюли е показан за:

- проблеми с киселини и рефлукс,
- лошо храносмилане,
- нарушена чревна перисталтика,
- ленив метаболизъм.
Сок от дюли - противопоказания
Въпреки че сокът от дюли е ценен за вашето здраве, той няма да бъде полезен за всички. Поради високото съдържание на захар не трябва да се включва в диетата на диабетици. Не се препоръчва за бременни жени.

Четете още: 40 неща, които се случват с тялото ни след 40 години