Автор
Елена Ангелова

Интимната хигиена: Момичета, ето какви 6 грешки НЕ трябва да допускате!

Какви грешки най-често правят прекрасните жени, когато се грижат за интимната си зона? Защо е толкова важно да поддържаме правилния баланс на бактериалната флора? Как прекалената хигиена може да навреди на здравето на жените?

Много жени правят всичко по силите си, за да се отърват дори от намек за миризма в интимната си зона. Фанатичното отношение към хигиената на интимната зона, а именно вагината, може да бъде вредно, тъй като това е агресивна намеса в естествената бактериална флора. И миризмата, излъчвана от влагалището, не е нищо друго освен (с малки изключения) напълно естествено явление.

Вагината (влагалището) е орган на женската репродуктивна система, който изпълнява определени функции в процеса на зачеване на дете и неговото раждане. Има ли фактори, които влияят върху здравето на този орган? Отговорът е - да. Това са например лоша интимна хигиена, порязване, неудобно бельо, незащитен секс и някои други. Дори дамите, които внимателно следят собствената си хигиена, не са имунизирани от грешки по отношение на грижата за вагината.

Freepik
Freepik

Какво НЕ трябва да се прави при извършване на интимната хигиена?

Да използвате дамски превръзки ежедневно

Първоначално превръзките изпълняваха функцията да абсорбират вагиналните секрети по време на менструация. Днес се произвеждат и тънки превръзки. Постоянната практика на ежедневно използване на такива хигиенни материали крие опасност от здравословни проблеми. Под превръзката интимната зона изпитва топлина и влага. Във влагалищната област се образува благоприятна среда за бактерии. Това провокира вагинални инфекции и допълнителен секрет.
Поради тази причина е препоръчително да се използват по-рядко или да се сменят веднъж на всеки четири часа.

Желание да се отървете от естествената миризма

Интимната зона на жената има специфичен аромат и това е нормално. Миризмата идва от влажната и топла среда вътре в тялото. Такава среда е благоприятна за живота на добрите бактерии. Кога трябва да се притеснявате? Ако миризмата се засили. Ако към миризмата се добави сърбеж. Ако се наблюдава необичайно течение. Във всички други случаи не трябва да се срамувате от тази телесна миризма и да се опитвате да я премахнете.

Да използвате на неподходящи продукти като лубрикант

Продукти на маслена основа като вазелин могат да причинят инфекция. Като допълнителен лубрикант се препоръчва да се вземе висококачествено масло с неутрално pH. Изключително нежелателно е да се използват хранителни масла (масло, растителни) за тази цел, за да не се наруши киселинно-алкалният баланс и да не се предизвика дразнене и изгаряне. Във влагалището не трябва да се поставят чужди предмети.

10 въпроса, които ви е неудобно да зададете на гинеколога си
НОВИНИ
Автор Ива Петрова

10 въпроса, които ви е неудобно да зададете на гинеколога си

Автор Ива Петрова

Вагинален душ и активна интимна хигиена

Всичко има нужда от мярка. А фанатичната хигиена далеч не е полезна. Някои дами практикуват вагинално промиване, но това е ненужна мярка. В допълнение, такъв душ е свързан с появата на бактериален дисбаланс. Някои гинеколози са на мнение, че влагалищният душ е причина за възпалителни процеси в тазовите органи и бактериална вагиноза.
За хигиена на интимната зона е достатъчно измиване със сапун и вода, която е с неутрално pH. След процедурата се подсушете с естествена памучна кърпа.

Интимни отношения

Няма да открием Америка, ако кажем, че при липса на постоянен партньор е препоръчително използването на презервативи. Не е препоръчително да се използва бита сметана и други подобни продукти. Продуктите, съдържащи захар, могат да повлияят на промяната в бактериалната среда и съотношението на дрождите. Това ще провокира инфекция. Ако искате да покажете въображение, използвайте специализирани инструменти.

Тоалетът

Интимната хигиена при дамите включва поддържане на интимната зона суха. В този случай тоалетната хартия ще дойде на помощ. Трябва да се използва разумно. Бактериите в ануса и вагината могат да мигрират, защото органите са близо един до друг. Ето защо е необходимо да избършете тази област в посока от влагалището към ануса.

Кожата на вагината е мека и деликатна. Най-незначителните интервенции могат да предизвикат инфекция, изгаряне, дразнене. Затова се вслушвайте в предложените съвети, така че микрофлората на вагината ви винаги да е нормална.