Автор
Ива Петрова

Какво причиняват на децата си родителите, които искат да ги направят гении?

Ако от детето често се изискват интелектуални умения, за които мозъкът му не е готов, тогава то се чувства притиснато в ъгъла.

Четири категории са родителите, които мечтаят за велики постижения на децата си. Психологът по развитието Дейвид Елкинд, професор в американския университет Туфтс - в Медфорд, щата Масачузетс, разделя родителите, които мечтаят за големи постижения на децата си, в 4 категории.

1. Гурме родители

Самите те са постигнали много в живота и изискват не по-малко от децата си.



2. Родители дипломати

Точно като гастрономите от първата категория, те са постигнали много, но обичат да създават „парникови“ условия за деца и са сигурни, че колкото по-рано започне обучението им, толкова по-сигурно е, че ще станат гении.

3. Родители освободители

Тази категория родители искат да възпитат у децата си умения за физическо оцеляване. Светът, според тях, е много опасно място. Най-често професиите на този тип родители са свързани с армията, полицията и т.н.

4. Гениални родители

Те са финансово много успешни, но са силно подозрителни към образователните системи. И искат да изолират децата от негативното влияние на детските градини и особено - на училищата.

Всички тези категории родители са свръхвзискателни. И постигат интелектуалния успех на децата си за сметка на проваленото им щастливото детство. Различни проучвания доказват, че интензивният интелектуален натиск върху децата е непродуктивен.



Пример. Ако от детето често се изискват интелектуални умения, за които мозъкът му не е готов, тогава то се чувства притиснато в ъгъла. Мозъкът му не може да се справя и скоростта на усвояване на нови познания намалява, вместо да се увеличава. В резултат на това децата се научават да манипулират резултатите си така, че да се харесват на родителите им. Нещо като кученце в цирк, което уж знае да брои.

Постепенно собствената им любознателност избледнява, минава на заден план и детето в един момент спира да изследва света, тоест спира да се учи. Но се съгласява с всички претенции на родителите, отправени към него.

Така че мами и татковци – опичайте си акъла, когато изисквате от невръстните си деца непосилни за възрастта им умения. Резултатът който очаквате може да ви изненада много неприятно.