Автор
Елена Ангелова

Дори, когато няма изход: 4 лесни техники решават всеки житейски проблем

Всичко, което правите е да давате инструкции, които вашето подсъзнание да следва. Упоритостта, желанието и вярата ще ви отведат там, където искате да бъдете. Тези техники са се доказали като много ефективни за хората, които работят с тях и ги практикуват. Те могат да се използват за постигане на всеки желан резултат.

Разработени са ментални техники за решаване на най-често срещаните човешки проблеми, но дори ако вашият проблем е уникален, няма да ви е трудно да адаптирате тези техники, за да разрешите и него. Както при утвържденията ,тези техники са най-ефективни, когато мозъкът ви е в алфа състояние.

Техника на подсвиркването

Тази умствена техника е разработена от Ричард Бандлър, един от основателите на невро-лингвистичното програмиране (НЛП). Първо изберете поведението или психическото състояние, което искате да промените. Сега се опитайте да си представите какво искате да промените в поведението или състоянието си възможно най-ясно. Колкото по-подробна е вашата презентация, толкова по-ефективна ще бъде техниката.

Съсредоточете се върху всички сензорни знаци, които ви носи това състояние: Вижте го. Помиришете го. Чуйте свързаните звуци. Почувствайте го. Опитайте. Вашата цел е да запазите две ментални картини в главата си - тази, която искате да промените и тази, която ви прави щастливи. Всяка снимка има нужда от рамка, така че поставете вашите умствени снимки в рамки. Засега смалете хубавата картина и я оставете настрани или в ъгъла на умствената си стена. Увеличете картината, която искате да промените, в голяма ярка рамка.

Сега следва етапът на "свирене". Представете си как двете картини променят размерите си и започват да си разменят местата. Направете хубавата картина голяма и ярка, а неприятната – неясна и малка. Подсвирнете си или кажете думата "свирни", докато си сменят местата. Повторете техниката „свирене“, колкото можете пъти и не забравяйте, че тази техника работи най-добре, ако я правите с висока скорост и интензивност. Със свиренето трябва незабавно да започне движението и преоразмеряването на снимките.

Колкото повече и по-често повтаряте техниката „свиркане“, толкова по-бързо ще програмирате ума си. И в бъдеще, веднага щом започнете да се държите неправилно, умът ви автоматично ще ви превключи към щастливата картина.

Програмиране на обстоятелствата

Тази умствена техника е много подходяща за утвърждения. Същността ѝ е в представянето на обстоятелство или твърдение, че дадено събитие ще се случи. Граница на тази техника може да бъде само небето. Всяка ситуация, която можете да си представите или в която искате да попаднете, може да бъде програмирана в тази умствена техника. Ако го направите правилно, вашето подсъзнание ще работи за вас и ще проектира нещата на заден план, за да превърне това в реалност.

Програмирането на обстоятелствата е доста проста техника, просто трябва да си представите себе си на сцената на желаната реалност, като основното е картината да е достатъчно интензивна. Всичко, което правите, е да създавате инструкции, които вашето подсъзнание да следва. Както при другите техники и тук повторението е важно. Преглеждайте менталния си „филм“ в главата си толкова често, колкото можете. Това ще затвърди вашите инструкции в подсъзнанието и ще му помогне да продължи да работи по задачата. Докато си пускате умствените филми, повтаряйте утвържденията, това ще ускори резултата.

Моделиране

Тази умствена техника се основава на успеха на проспериращите личности. Човешкият мозък е проектиран по такъв начин, че може не само да разпознава модели, но и да копира модели. Това е много забележимо при децата, те копират поведението на възрастните като маймуните, които, наблюдавайки хората, започват да ги повтарят с действията си. Копирайки модели, ние се научихме да ходим, да говорим, пишем и много други. Станахте възрастни и може би сте забравили, че мозъкът ви обикновено е склонен да копира нещата и все още го прави. Помислете за хората, с които излизате често, случвало ли ви се е да използвате едни и същи изрази, да разказвате едни и същи вицове или да носите подобни дрехи?

Основата на моделирането е да копирате поведението на човек, който е много добър в нещо, в което и вие искате да бъдете добри. Като начало изберете черта на характера или навик, който ви пречи да постигнете успех. Например, ако смятате, че сте зле в тениса, представете си себе си на тенис корт. Или, ако имате проблеми с общуването с противоположния пол, представете си ситуация, в която има момчета, които можете да срещнете. Сега изберете някой, който е добър в тениса или който говори свободно с противоположния пол. Визуализирайте ситуацията достатъчно ярко и интензивно. Вижте как този човек изпълнява задачата, точно по начина, по който бихте искали да се справите с нея.

Сега си представете себе си, сякаш сте вътре в този човек - вижте какво вижда той, мислете и чувствайте по същия начин. Гледайте как ограничаващите ви мисли и вярвания изчезват. Чувствайте се спокойни и уверени, почувствайте колко е страхотно да правите това, което искате.

Повтаряйте това упражнение възможно най-често, само променяйте обстоятелствата, променяйте времето, мястото, хората и т.н. Продължете да правите това, докато чертите на вашия модел се слеят с вашите собствени действия, вярвания и нагласи.

Техника на отвращение

Тя може да се използва за освобождаване от веригите на разрушителен навик. Техниката е много проста - свързвате нежеланото поведение с нещо особено отвратително, гадно или болезнено.

Колкото по-смущаващо и отблъскващо е изображението, толкова по-добре ще работи техниката.

Всяка от тези техники е мощна сама по себе си. Те могат да се използват самостоятелно или заедно или в комбинация с утвърждения. Помнете, че постоянството, желанието и вярата ще ви отведат там, където искате да бъдете.