Автор
Антония Михайлова

Тя живя и си отиде девствена: Историята на кралицата, по която всички мъже бяха луди

Завидна булка с тежка семейна история 

Раждането на Елизабет I (1533 -1603) било наречено разочарованието на годината, или по-скоро разочарованието на баща ѝ - крал Хенри VIII, който започнал да се обръща към майка ѝ - Ан Болейн, с не дотам ласкави думи. Когато малката Бет се родила, отношенията между родителите ѝ се влошавали година след година. Следващите бременности на Анна завършвали със спонтанни аборти, но кралят все още се нуждаел от момче. Поради невъзможността да роди здрав син на краля Анна била наречена предателка, вследствие на което придворните ѝ започнали да ѝ приписват огромен списък с (псевдо)любовници. Сред тях фигурирало дори и името на родния ѝ брат Джордж Болейн. Целта била тя да бъде максимално компрометирана и опозорена.

В онези дни изневярата била окачествявана като особено тежко престъпление, което се наказвало с изключителна строгост. Така майката на 3-годишната Елизабет става първата кралица в историята на Англия, осъдена, при това от собствения си съпруг, на смърт.

View post on Instagram
 

Тежката съдба на майка ѝ оставила дълбок отпечатък върху развитието на младата наследница на трона, която израстнала, изпреварвайки времето си по интелект и познания. Елизабет I получила престижно образование, знаела няколко чужди езика, била начетена и с лекота водела светски разговори на всякакви теми. За такава девойка - умна и с огромно наследство под формата на цяла държава, огромни колонии и мощен флот, се надпреварвали ухажори от къде ли не по света.

Кралица Елизабет I
Кралица Елизабет I

По-добре сама, отколкото с чужденец

Кралица Елизабет I била сред монарсите, които са се отличавали с изключителен патриотизъм. Кралицата категорично отказвала да се омъжи за представител на друго кралство. Ако се омъжела, това би означавало, че ще трябва да загуби всякаква власт веднъж завинаги, като се откаже от трона, защото според тогавашните стандарти, само мъж можел да бъде владетел. По онова време жените държавни глави били по-скоро изключение, отколкото норма. Елизабет I била против създаването на семейство, тъй като лесно можела да умре по време на раждане. Какво ще стане тогава с държавата? Веднъж, при следващото си сватовство, тя изрича фразата „омъжена съм за Англия“ и това напълно обяснява всичките ѝ дълги години на недостъпност и студенина към мъжете.

View post on Instagram
 

Мълвата за любовниците

Зад имиджа ѝ на непревземаема жена обаче, съществували слухове, че през леглото на Елизабет I са минали не един или двама любовници. Сред антуража на кралицата се носела мълвата, че Елизабет I не е толкова целомъдрена, колкото изглеждала. В коридорите се шушукало, че тя имала тайни връзки с някои от придворните си и дори с владетелите на други страни по време на посещенията им. Въпреки това, след еднодневната романтика, предложенията за брак все така категорично и безапелационно били отхвърляни от нея.

Кралица Елизабет I
Кралица Елизабет I