Автор
Евелин Попадийна

Една година от управлението на Чарлз III и вече всички се питат: Ще абдикира ли кралят?

Веднага след смъртта на британската кралица Елизабет II най-големият ѝ син Чарлз III стана крал. Чарлз трети е първото дете на кралица Елизабет II и принц Филип, херцог на Единбург. След смъртта на майка си на 8 септември той я наследи като крал на Обединеното кралство и другите страни от Британската общност. 

Днес Чарлз III ще отбележи първата година, откакто е крал. Очаква се годишнината да бъде отбелязана в тесен кръг, тъй като на този ден се навършва и една година от смъртта на майка му. 74-годишният Чарлз влезе с лекота в новата си роля. Все още не е направил реформи в монархията, както беше заявил. Това подхранва мнения, че е заел временно престола, преди принц Уилям да поеме управлението.

Кралицата в зелено: Вижте прелестната Кейт на първия официален рожден ден на крал Чарлз III
МОДА
Автор Кристина Кирова

Кралицата в зелено: Вижте прелестната Кейт на първия официален рожден ден на крал Чарлз III

Автор Кристина Кирова

Официалната коронация на новия крал и съпругата му се състоя на 6 май в Уестминстърското абатство в Лондон. Пищната церемония спазваше вековни ритуали, но имаше за цел да бъде по-представителна за съвременна Великобритания, затова беше по-кратка и по-опростена.

Популярността му се повишава значително след възкачването му на престола. Проучване показва, че 55% от британците имат положително мнение за новия държавен глава, при 44% преди година. 
Традиционното му Коледно обръщение към Великобритания и Общността на нациите е гледано от рекордните 10,6 милиона зрители. Чарлз, придружаван от съпругата си Камила, направи няколко посещения из страната, като изглеждаше по-отворен и достъпен от Елизабет Втора. 

Той е и държавен глава на 14 държави от Общността на нациите извън Обединеното кралство, включително Канада, Австралия и Нова Зеландия, и към момента е направил само едно държавно посещение – в Германия. Първата му визита трябваше да бъде във Франция, но беше отложена, тъй като в страната имаше гневни протести срещу пенсионните реформи.

От съобщения става ясно, че се подготвя голяма задгранична обиколка за подобряване на отношенията с Общността на нациите. Чарлз прие редица чуждестранни лидери, включително президента на САЩ - Джо Байдън, президента на Република Южна Африка - Сирил Рамапоса, и президента на Украйна - Володимир Зеленски.

Настоящият крал е роден в Бъкингамския дворец в Лондон през 1948 г. Едва 3-годишен става наследник. Вместо да получава уроци в семейния дворец, той посещава училище. През 1970г. завършва университета в Кеймбридж с бакалавърска степен по изкуства – така става първият наследник, който получава университетска степен. По-късно получава и магистърска степен по изкуства отново от университета в Кеймбридж.

Кралица Камила наруши етикета и притесни всички
ПО ЖЕНСКИ
Автор Весела Георгиева

Кралица Камила наруши етикета и притесни всички

Автор Весела Георгиева

През 1969 г. Елизабет II го провъзгласява за Принц на Уелс. Две години по-късно заема мястото си в Камарата на лордовете, горната камара на парламента на Обединеното кралство. Прекарва следващите няколко години на служба в Кралския флот на Великобритания, както и в Кралските военновъздушни сили, следвайки стъпките на баща си.

През 1981 г. се жени за лейди Даяна Спенсър, която става принцеса на Уелс. Двойката има двама сина, Уилям и Хари, които са втори и шести по ред за трона. Те се разделят в края на 1992 г. и бракът им е разтрогнат около четири години по-късно.  

През 2005 г. Чарлз се жени за Камила Паркър Боулс, която получава титлата херцогиня на Корнуол. 

В свободното си време Чарлз обича да рисува. Литографии на неговите произведения на изкуството се продават и всички приходи отиват в благотворителната фондация на принца на Уелс. Също така участва в различни спортове, включително конни надбягвания, ветроходство и гмуркане.