Автор
Антония Михайлова

Герой зад граница: Българка спечели награда за "Най-добра акушерка"

Българка бе удостоена с престижната награда на Who Cares Wins в категорията "Най-добра акушерка" тази година. 

Валентина Бърнет бе отличена сред специалистите от Националната здравна служба и социалните грижи на Острова за изключителното си отношение и проявени грижи, надхвърлящи служебните ѝ задължения. 

Номинация за наградата Валентина Бърнет идва от от 26-годишната Натали Дой. През октомври 2022 г. младата жена получава кръвоизлив в мозъка, когато е бременна в 39-та седмица. Родилката незабавно е транспортирана с хеликоптер до болница в Саутхемптън.

В болницата лекарите установяват, че е с мозъчен аневризъм и я поставят в медикаментозна кома. Бременността ѝ преди това преминала безпроблемно. Нямало никакви признаци, че нещо не е наред. Докато тя е в кома, лекарите извършват цезарово сечение. За щастие бебето Грейси се ражда в добро здраве. Натали прекарва цяла седмица в болницата, докато установят откъде идва кръвоизлизвът. 

Последвала операция, която продължава 9 часа. "Не си спомням нищо от тези две седмици. Не си спомням срещата с дъщеря ми, нито тези скъпоценни първи дни от живота ѝ", споделя по-късно Натали. 

8 съвета за майки на новородено: Как да се отървем от тревогата и да се насладим на майчинството
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Woman.bg

8 съвета за майки на новородено: Как да се отървем от тревогата и да се насладим на майчинството

Автор Woman.bg

През това време 45-годишната акушерка Валентина Бърнет посвещава грижите си изцяло на новороденото в болница "Принцеса Анна", Саутхемптън, Хънтс. Българката е плътно до малката Грейс, докато Натали започнала да се чувства добре. През целия този период Валентина отделяла изключително внимание и на семейството на Натали.

View post on Instagram
 

Валентина е родом от Добрич, но живее и работи в Англия. Само няколко години по-рано тя също била преживяла мозъчна операция и добре знаела през какво преминава в този момент семейството. Причината - лекарите откриват 5-сантиметров тумор в мозъка ѝ. През декември 2018 г. била извършена операция, но две години по-късно туморът се върнал. Оттогава насам Валентина е подложена на лъчетерапия, за да се спре растежът им. В момента прави ядрено-магнитен резонанс на всеки шест месеца. "Мисля, че случаят на Натали ме трогна заради това, което съм преживяла. Партньорът ѝ ме попита дали може да се погрижа за бебето, докато той отиде да я види, и аз, разбира се, се съгласих", разказва тя пред The Sun. Валентина успява да успокои и вдъхне надежда и на силно притеснената тогава майка на родилката. 

Наградите бяха връчени на бляскава церемония, на която присъстваха множество известни личности от сферата на политиката, спорта и шоубизнеса. Сред гостите на събитието е и министър-председателят на Великобритания - Риши Сунак.

Седмица преди официалната церемония Валентина е поканена в студиото на британския Канал 4. За нейна изненада там я посрещнал световноизвестният кулинар и баща в многодетно семейство - Джейми Оливър. Именно той ѝ съобщава благата вест, че журито е избрало нея за победител.

Наградата си българската акушерка посвещава на колегите си, които се грижат всеотдайно за здравето и благополучието на пациентите си. Що се отнася до момиченцето, за което Валентина се е грижела безрезервно, днес е в чудесно здравословно състояние и се развива перфектно за възрастта си, отбелязват от изданието.

View post on Instagram