Автор
Теодор Муховски

Първият танц избухна в пламъци: Огромен пожар на сватба отне живота на най-малко 100 души и рани над 150

Избухна смъртоносен пожар по време на първия танц на булката и младоженеца на сватбена церемония в Ирак. Очевидци твърдят, че бушуващият ад бързо обхванал залата и отнел живота на най-малко 100 души, а други 150 са били ранени, от които 50 в критично състояние. 

На видео се вижда как младоженците Ханин и Реван танцуват бавно своя сватбен танц, преди пожарът, за който се смята, че е предизвикан от фойерверки, да обхване голямата зала в северния град Каракош близо до Мосул. 

Ханеен, която била облечена в голяма бяла сватбена рокля, се обърнала с ужас, за да види как пламъците се изкачват по стените с бързи темпове, след което от покрива започнало да пада горящ материал. 

Настъпил хаос, а 900-те паникьосани сватбари се втурнали към изходите, тъй като сватбената зала била обхваната от пламъци и изпълнена с токсичен дим за секунди. Оцелелите разказват, че много хора са останали в капан в горящата зала, тъй като не са могли да виждат нищо през черния дим. 

Според здравния служител Ахмед Дубардани, булката и младоженецът са сред 100-те души, загинали в смъртоносния пожар. 

Стотици гости на сватбата, много от които деца, са били откарани в болница с тежки изгаряния по телата, а много от тях се борят за живота си. Гостенката на сватбата Рания Ваад, която е получила изгаряне на ръката, разказва, че докато Ханин и Реван "танцували бавно, фойерверките започнали да се издигат към тавана и цялата зала пламнала". 

„Не можахме да видим нищо - казва 17-годишната жена, задушавайки се от ридания. Задушавахме се, не знаехме как да се измъкнем".