Автор
Ева Григорова

Пак я спипаха: Шакира не си е платила данъците, сумата е огромна

Шакира беше обвинена в укриване на данъци от властите в Барселона. 46-годишната певица е обвинена, че не е платила внушителните 6,7 милиона евро (7,1 милиона долара) на испанското правителство през 2018 г. Смята се, че Шакира е използвала офшорна компания, за да избегне плащането на огромната сума под формата на данъци.

В момента колумбийската певица живее в Маями и нейният правен екип каза пред Ройтерс, че все още не са информирани за новите обвинения. Властите обаче заявиха, че тя е била уведомена във вторник.

Делото беше образувано през юли, но прокурорите направиха новината публична едва вчера. Не е определена дата за съдебен процес срещу певицата.

Предстои Шакира да бъде съдена в Барселона на 20 ноември за отделно дело за укриване на данъци, в което е обвинена в неплащане на 14,5 милиона евро (15,4 милиона долара). Прокурорите твърдят, че тъй като Шакира е живяла в Барселона през по-голямата част от двугодишния период между 2012 и 2014 г., тя е длъжна да плаща данъци в Испания. Контрааргументът на звездата е, че по това време е живеела на Бахамите.

Изпълнителката на Hips Don’t Lie многократно отрече обвиненията. В интервю за Elle през септември 2023 г. Шакира каза: “Уверена съм, че има достатъчно доказателства в подкрепа на моя случай и че справедливостта ще възтържествува в моя полза.“

През ноември 2022 г. Шакира заяви, че е била жертва на клеветническа кампания, твърдейки, че не е била жител на Испания между 2012 г. и 2014 г. Испанският закон изисква хората да плащат данъци само ако прекарат там 183 дни или повече в една година, което Шакира твърди, че не е направила. Тя също така заяви, че е платила 10 141 075 долара данъци на правителството на САЩ през тези години.

Последните няколко години са изключително тежки за изпълнителката. През юни 2022 г. тя се раздели с дългогодишната си половинка Жерар Пике, който е баща на двете ѝ деца, Милан, 10 и Саша, 8. Според клюките публичната раздяла на двамата е в резултат на това, че Пике е изневерил на Шакира с 24- годишната Клара Чиа Марти.

По всичко обаче личи, че Шакира вече продължава напред и дори има връзка със звездата на Маями Хийт Джими Бътлър. “Те стават все по-близки всеки ден“, каза източник, близък до двойката, добавяйки: "Нейният основен приоритет са децата и кариерарта ѝ. Но тя определено е оптимистично настроена да намери отново любовта.