Автор
Ева Григорова

97-годишна фитнес икона сподели своята супер закуска за дълголетие

Илейн ЛаЛан е въплъщение на здравословния живот още от 50-те години на миналия век. Тя и нейният покоен съпруг, фитнес легендата Джак ЛаЛан, вдъхновиха поколения американци да се хранят по-добре и да спортуват повече – независимо дали чрез телевизионното им шоу (1951-1985), или със своя франчайз за фитнес зали.

На 97 години "първата дама на фитнеса" не е намалила темпото. ЛаЛан все още има голямото желание да сподели тайните за здравословен начин на живот на съпруга си с новите поколения чрез книги и филми.

Тя даде и пример: “Винаги съм имала проекти и мисля, че това ми помогна да живея до 97 години, заедно с правилното хранене и упражненията всеки ден“, каза ЛаЛан в скорошно свое интервю.

Преди тренировка ЛаЛан започва дните си с храна с високо съдържание на протеини, за да подхрани мускулите и издръжливостта си - кисело мляко и горски плодове с мюсли, последвани от протеиново смути, което може да се приготви за минути.

“Искам да съм сигурна, че получавам достатъчно протеин всеки ден и това е един прост начин“, каза ЛаЛан. “Джак ми казваше, че е полезно за здрава кожа и коса и да, мисля, че ми помогна да остана здрава в по-късните етапи от живота си.“

Ето и рецептата:

Лесното протеиново смути за закуска на Илейн ЛаЛан:

Кисело мляко с 2% масленост 
Една или две лъжички протеин на прах 
Банани 
Горски плодове

Протеините играят важна роля в изграждането и поддържането на мускулна маса, те са градивен елемент за червените кръвни клетки и тъканите в тялото и помагат да се чувстваме сити по-дълго време.

Жените средно се нуждаят от около 45 г протеин на ден, а за мъжете това е 55 г. Повечето хора обаче започват да губят мускулна маса с напредване на възрастта, състояние, известно като саркопения и някои проучвания са установили, че яденето на повече от препоръчаното количество протеин може да подобри здравето на мускулите и да предотврати загубата при по-възрастните хора.