Автор
Веселина Петрова

Крачки към здравето - ето по колко на ден трябва да ходим пеш

Между 8 и 10 хиляди - толкова бяха крачките, които специалистите ни убеждаваха, че трябва да правим на ден, за да бъдем здрави. Но сега има съществена промяна в това схващане.

Според едно ново проучване е достатъчно на ден да правим по-малко от 5 хиляди  крачки, за да намалим риска от различни заболявания.

2300 крачки на ден са достатъчни, за да се радвате на здраво сърце и здрави кръвоносни съдове. Това се твърдят специалисти от Медицинския университет в Лодс, Полша, и Института "Джон Хопкинс" в САЩ. Проучване, проведено от тях, потвърждава приетото схващане, че ходенето е полезно за всяка възраст. Но най-голяма полза има при хората под 60 години. 

"Вярвам, че промените в начина на живот, включително диетата и упражненията, са точно толкова важни за намаляване на сърдечно-съдовия риск и за удължаване на живота, колкото и приемът на някои лекарства", казва проф. Масей Банач от Лодс пред Би Би Си. 

По данни на Световната здравна организация, липсата на физическа активност е отговорна за 3.2 милиона смъртни случая по света за година.