Автор
Ева Григорова

104-годишна жена подобри рекорд по скок с парашут

Дороти Хофнър счупи световния рекорд за най-възрастен човек, скочил от самолет с парашут... на 104 години! Хофнър, която е родена в американския град Чикаго, сега чака Световния рекорд на Гинес, за да потвърди официално новия рекорд.

Скокът беше извършен от височина 4100 метра в Отава, Илинойс. Дотогава рекордът за най-възрастния човек, направил скок от такава височина, беше на шведката Линея Ингегард, която го направи през май 2022 г. на 103-годишна възраст.

Въпреки че рекордът все още не е сертифициран, организации като Skydive Chicago вече са се свързали със Световните рекорди на Гинес, за да ги информират за постижението.

Като се има предвид дръзката ѝ каскада, някои може да си помислят, че Дороти Хофнър скача с парашут от много малка, но това не е така. Тя всъщност започна да скача с парашут, когато навършила 100 години и целта ѝ била конкретна - да счупи рекорда за най-възрастен човек, скочил от впечатляващата височина.

През декември Дороти Хофнър ще навърши 105 години, но не е чакала повече, за да постави нов рекорд. Миналата неделя Хофнър прелетя общо 4114 метра и скочи заедно с инструктора на Американската парашутна асоциация Дерек Бакстър.

“Възрастта е просто число“, бяха първите думи на Дороти Хофнър, щом докосна земята след скока, който продължи общо седем минути.

Амбицията на Хофнър не спира дотук – тя вече гледа към следващото си предизвикателство, да предприеме пътуване с балон с горещ въздух: “Никога не съм била на такъв“, каза тя.