Автор
Веселина Петрова

Съветите на специалиста: Как да разпознаете качественото сирене

Повечето от нас обичат да консумират сирене. Продуктът е традиционен за страната ни. През последните години обаче качеството рязко се влоши, за което постоянно алармират и различни потребителски организации. Консумираме средно по 60 хиляди тона сирене годишно, което е чудесно, защото сиренето е и здравословен продукт. 

Как обаче да разпознаем качественото сирене от имитиращите продукти, в които има не толкова полезни съставки? Има няколко точки, по които можем да направим това, казват специалистите.
 

Цената е важна
Повечето от нас си мислят, че колкото по-скъп е един продукт, толкова е по-качествен. Разбира се, в това има известен смисъл. Няма как сирене за 6-7 на килограм да е качествено. Да, има случаи, когато и цената не гарантира качеството, но те са доста по-редки. 

Името на производителя е гаранция  
Има доказани производители на пазара, които не биха рискували името си, за да предлагат нискокачествена продукция. Най-добрият вариант обаче е да откриете своя производител, който може да не е голям, но да е доказан и сигурен. Възможно е той да има животни в близко до града село и да произвежда малки количество. 

Зрялост на сиренето 
Сиренете трябва да е добре узряло. Саламуреното сирене е зряло и при него пастьоризацията на млякото става при 70 градуса, докато ако същата се извърши при 80-85 градуса, сиренето може да замине незабавно за пазара, а не да са му нужни около 45 до 60 дни за узряване. Скъсяването на процеса пести време и средства на производителите, следователно прави цената на сиреното по-ниска, но отнема и от качеството му. Т

Колкото е по-воднисто, толкова е по-некачествено 
Колкото по-водно е едно сирене, толкова с по-ниско качество е то. При бързозреещото сирене има възможност то да бъде по-воднисто, което означава, че реално плащате за вода, а не за сирене и това обяснява и по-ниската му цена. Цветът също е от значение. Ако синее, има добавени вещества, не го купувайте. Специалистите съветват да търсите сирене с кремав цвят, защото това е нюансът на истинското и качественото сирене.