Автор
Веселина Петрова

Бъдете внимателни: Как да се спасите от вредната радиация у дома

Когато чуем думата „радиация“, със сигурност се притесняваме. Но как ще реагирате, ако разберете, че ние ежедневно сме заобиколни от радиация? 

Има т.нар. битово излъчване: всяко устройство в къщата или офиса излъчва електромагнитни вълни или, с други думи, е източник на електросмог, който е заплаха за здравето. 

Електромагнитната вълна е енергия, която от една страна, е електрическо поле, което се разпространява в пространството със скоростта на светлината, от друга страна - елементарни заредени частици. Видимата за окото светлина също е електромагнитна вълна с определена дължина. Но в повечето случаи те са невидими за нас.  

Нервната, ендокринната, имунната, пикочно-половата системи са негативно засегнати от електромагнитните вълни. Промени в сърдечната честота и кръвното налягане също са възможни. 

Разбира се, електромагнитното поле се използва във физиотерапията за лечение на много заболявания, за заздравяване на рани, има противовъзпалителен ефект, подобрява клетъчния метаболизъм. Но говорим само за лечение под строг лекарски контрол, в избрани честотни диапазони и в определени интервали от интензитета на електромагнитното поле. 

Електросмогът е набор от електромагнитни полета, които влияят на човек в затворени пространства. Източници на радиация са всички видове електроуреди, електрически кабели, като колкото по-мощен е уредът, толкова по-агресивно е полето. 

Препоръките на специалистите са да държите мобилните си устройства далеч от вас. По възможност дръжте телевизора далеч от спалнята. 

Добре е да изключвате рутера - поне през нощта, пише "Блиц".