Автор
Теодор Муховски

Знаете ли защо: Опитните домакини никога не слагат картофи в хладилника

След това, което ще прочетете, със сигурност ще си промените представите за правилно съхранение на продуктите, освен ако, разбира се, не искате да се сбогувате със здравето си. 

Когато подреждаме покупките си, купени от супермаркета или кварталното магазинче, често пъти слагаме 90% от тях в хладилника, без дори да се замисляме какви са рисковете от това. Ако и вие все още сте заложници на убеждението, че студът ще им помогне да останат свежи по-дълго време, бързаме да ви опровергаем и да ви информираме, че за подобни щуротии "гастрономическият ад" (и огромно количество развалена храна, празен портфейл и необратими здравословни проблеми) вече ви чакат зад ъгъла. 

Шоколадът, растителното масло, медът, бананите, лукът и много други продукти са просто противопоказни за "живот в хладилника". Но това не е всичко. Наскоро, експертите ни разказаха колко опасни са ниските температури за картофите. 

Този кореноплоден зеленчук може да се намери във всеки дом. Цената му е много бюджетна и не всеки продукт може да се конкурира с него в засищането на организма. Освен това картофите се смятат за един от най-универсалните продукти, защото благодарение само на няколко грудки можете да приготвите много вкусни и засищащи ястия. 

Въпреки факта, че милиони хора по света редовно купуват картофи, не всички се замислят за правилното им съхранение. Често пъти картофите се поставят в хладилника, без дори да се осъзнават тежките последици от това прибързано решение. 

Според Агенцията за хранителни стандарти на Великобритания, суровите картофи нямат място в хладилника, тъй като под въздействието на ниските температури, те образуват много повече захар, която при печене или пържене започва да взаимодейства по-активно с аминокиселините и се превръща в токсичното за човека вещество акриламид. 

Този канцероген се абсорбира от стомашно-чревния тракт, разпределя се по вътрешните органи и след това активно се метаболизира в глицидамид, който от своя страна провокира генни мутации и развитие на тумори, водещи до рак. 

Какво да правим тогава? Всъщност просто запомнете правилата за съхранение на храната:

1. Препоръчва се картофите да не се поставят на места, където температурата е 5-8°C. Ако купите този зеленчук, можете да го оставите на балкона от есента до зимата. Дори ако през зимата температурата там падне под нормалната, ще трябва само да покриете картофите с топло одеяло и да не се притеснявате за тяхната "полезност". 

2. В случай че разполагате с мазе или хладен килер, още по-добре! Основното нещо е да анализирате няколко фактора, преди да поставите картофите там. 

Първо, влажността не трябва да надвишава 80%, в противен случай картофите бързо ще започнат да гният. 

Не съхранявайте тези храни в хладилник
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Не съхранявайте тези храни в хладилник

Автор Woman.bg

На второ място, вестникът или обикновената хартия ще помогнат за защитата им. Достатъчно е само да го поставите между картофите, а ако имате и цвекло, експертите съветват да го поставите отгоре, така че да събира излишната влага. 

3. Не забравяйте също, че картофите трябва да се държат далеч от слънчева светлина и нагревателни уреди. 

4. Не забравяйте, че този зеленчук диша, така че не си струва да го оставяте в полиетиленов плик. По-добре ще е да го поставите в дървена щайга. 

Също така обърнете внимание на следното правилно разположение в хладилника, за да избегнете ранното разваляне на продуктите и лошите последици за организма:

- Използвайте най-горния рафт за готови за консумация храни и колбаси. 

- Заредете средния рафт с млечни продукти и яйца. 

- Долният рафт обикновено е чудесен за сурово месо и риба, както фабрично опаковани, така и в дълбоки чинии (например ако са мариновани). 

- Поставете плодовете, зеленчуците и билките в долните чекмеджета. Ако ги купувате на грамаж, не забравяйте да оставите торбичката отворена, за да може въздухът да стигне до тях. 

- Вратите на хладилника са чудесни за съхранение на сокове, конфитюри и кутии с консерви.

Истински хит в напитките: Измислиха мляко от картофи!
НОВИНИ
Автор Миляна Вълева

Истински хит в напитките: Измислиха мляко от картофи!