Автор
Антония Михайлова

Трагичната история на израелско семейство, което уби 7 бойци на "Хамас", за да спаси децата си

Майка и баща от Израел намират смъртта си, докато бранят децата си от бойци на Хамас. Тази разтърсваща, изгаряща до болка, история разказва на страницата си във Фейсбук Олег Вишняков - консул на Израел в западния регион на Украйна.

Адар и Итай Бердичевски от кибуца (селскостопанска комуна в Израел, с общо имущество и равенство в труда и потреблението) Кфар Аза са служили в израелската армия като офицери. Напрегнатата обстановка в държавата ги е принудила да държат оръжие в дома си.

Когато екстремистите се приближили до къщата им, двойката скрила 10-месечните си близнаци в мамад - стая убежище, с каквото е оборудвана всяка сграда в Израел с цел защита от бомби и обстрели. След като оставили децата си в бункера, родителите се върнали въоръжени в предверието на дома си, за да отвлекат вниманието на нападателите.

Адар и Итай убили седем бойци, но, за нещастие, самите те загинали под техните обстрели.

Децата им остават сами в скривалището в продължение на 13 часа, преди чичо им и дядо им да ги намерят там. „Сега те са в безопасност, заобиколени са от любов и грижа. Братът на Итай и бащата на Адар, който се бори с екстремистите с часове и спаси десетки хора – въпреки че не успя да достигне до собствените си роднини навреме, за да ги спаси, ги намериха“, пише в социалната мрежа Вишняков. 

Погледнах смъртта в очите, но успях да я надвия: Млада жена разказва за бягството си от войната и какво се е случило в първите мигове (видео)
НОВИНИ
Автор Кристина Кирова

Погледнах смъртта в очите, но успях да я надвия: Млада жена разказва за бягството си от войната и какво се е случило в първите мигове (видео)

Автор Кристина Кирова

На 7 октомври бойци на терористичната организация "Хамас" нападна Израел в най-голямата атака от 50 години насам. Палестинската въоръжена групировка, която контролира ивицата Газа, изстреля ракети и изпрати сухопътни въоръжени сили през границата от ивицата Газа. Мохамед Дейф, лидер на военното крило на "Хамас", заяви във видео, че групировката е изстреляла повече от 5000 ракети срещу Израел, и призова палестинците и други арабски държави да се присъединят към битката. 

На 9 октомври Израел заяви, че си е възвърнал контрола над всички граници и прилежащите им райони близо до ивицата Газа. Към момента броят на загиналите в Израел надхвърля 1600 души, а над 3000 израелски граждани са ранени.