Автор
Веселина Петрова

Прочутата билкарка Недялка Барбулова: Хапвам по 6 люти чушки на ден и не съм боледувала от 5 десетилетия

Недялка Барбулова е завършила за помощник-фармацевт през 1967 г. 52 години е работила без прекъсване в единствената останала билкова аптека в Пловдив и през този половин век не е боледувала нито веднъж. 

Колегите ѝ я наричат с умиление баба Билка. Тя е единствената дипломирана билкарка в града, която все още прави смески за всички, които предпочитат да се лекуват с дарове от природата. 

С билкарство започнала да се занимава случайно. Започва работа по заместване в билковата аптека в Пловдив и остава там 52 години. Споделя, че ѝ е мъчно, че все по-малко лекари изписват рецепти с билки. 

„Има обаче хора, които искат да виждат, че това, с което се лекуват, е истинско, от природата, без химия. Виждат какво ще сложат в запарката. И ако не помогне, няма да навреди. Да чукам на дърво, досега толкова години нямам оплаквания. Връщат се хората, изпращат други и така“, разказва Недялка, цитирана от "Ретро".

И споделя любопитен факт.

„За да съм здрава, всеки ден ям люти чушки. Сутрин като стана, си правя някаква филийка с нещо и хапвам две люти чушки. И така всеки божи ден – сутрин, обед и вечер по две. Ама аз ги ям печени. Не ги обичам сурови. Не им усещам сладостта. Трябва да са ми вкусни. Да са направени с мерак. Пека, беля, махам дръжката, цепвам я отдолу и после ги заливам с копър, магданоз и чесън. После правя един друг бъркоч – оцет, олио, сол и захар. Нареждам ги в буркани и ги заварявам 5 минути. Тая година направих над 80 буркана. Имам внук, който учи във Варна – научил е всичките си приятели да ги ядат”. 

Освен лютите чушки, за имунната система, от която тръгват повечето болести, тя препоръчва още шипково вино. То е богато на много витамин С и е силен антиоксидант. Ето я и рецептата: 500 г шипки, 500 г захар, 5 л вода - оставят се на топло една седмица, прецежда се и се пие. 

Безотказен лек при настинка и болно гърло пък е лукът, казва билкарката. 
„Изяждаш две глави лук и убиваш всички микроби. Прави се с малко сирене и малко хляб, за да можеш по-лесно да го преглъщаш“, съветва дамата.