Автор
Антония Михайлова

Работят безупречно: 5 бащини фрази, които коренно променят съзнанието на детето

Бащата безспорно е не по-малко важна фигура в живота на детето от тази на майката. Освен това, противно на общоприетото мнение, неговото поведение в семейството е от огромно значение както за момичетата, така и за момчетата. Възпитанието на бащата играе голяма роля за това с какво самочувствие ще израсне детето, как ще възприема себе си и как ще се отнася то към другите. 

Понякога гневните думи, изречени от бащата, могат да потънат дълбоко в душата на детето и да изиграят негативна ​​роля, но обмислените, мъдри фрази притежават силата да насочат малкото човече към правилния път и дори да променят съзнанието. Ето кои са те:

"Аз съм на твоя страна!" 

Подкрепата е изключително важна за едно дете на всяка възраст. Крайно време е да осъзнаем, че възпитанието чрез викове и наказания не работи по положителен начин. Би било много по-добре да покажете на детето, че татко го разбира, приема и че винаги ще бъде на негова страна, независимо как ще се развие ситуацията.

Дори ако детето е виновно и постъпило неправилно, важно е бащата да предаде това по нежен бащински начин, като същевременно остане верен на интересите на мъничето си. Това променя съзнанието на детето. Позволява му да осъзнае, че може да се довери на баща си, да разчита винаги на него, да потърси помощ и съвет дори в най-трудните ситуации.

"Разстроен си, съжалявам, че това се случи!" 

Много родители искрено не знаят как да изразят съчувствие към детето си. Те омаложават мащаба на проблема му и го молят да спре да хленчи, да плаче, да капризничи. Понякога е достатъчно да кажете: "Виждам, че си разстроен. Много съжалявам, че това се случи." След тези думи в идеалния случай трябва да прегърнете детето си силно. Тогава то ще се чувства в безопасност. Ще почувства опората от силното рамо на баща си.

"Кажи ми какво те мъчи!" 

Много е важно бащата да проявява интерес към живота на детето. А не да се опитва да замаже положението със стандартните клиширани фрази от типа на: "Как си?". На такъв въпрос детето най-често ще отговори: "Добре". И когато изречението е формулирано по различен начин с молба да се говори за конкретна тревога или притеснение, детето ще се радва да го сподели. В отговор на това не е нужно да кажете: "Това са малки неща" или "Глупости, не се притеснявай". Струва си да проявите максимално участие и разбиране.

5 важни практически съвета към бащите
НОВИНИ
Автор Теодор Муховски

5 важни практически съвета към бащите

Автор Теодор Муховски

"Какво мислиш, че може да се направи в тази ситуация?"

Разбира се, когато детето дойде за съвет, татко може да му го даде въз основа на личния си опит. Но би било много по-добре да подтикнете детето да вземе само решение. В този случай бащата ще стане само добър наставник, явявайки се като стимул за развитие на чувството за самостоятелност у детето.

"Дръж се така, както искаш да се отнасят с теб!" 

Това е най-добрата инструкция, която може да бъде дадена от един баща. Това трябва да се изразява не само на думи, но и на дела. Ако детето види, че татко знае как да се отнася към хората около себе, че е спокоен и разумен, детето ще започне да следва неговия пример. Но ако бащата размахва юмруци и крещи, а в същото време казва на детето си: "Дръж се така, както искаш да се отнасят с теб", тази фраза определено няма да окаже никаква сила върху детето.