Автор
Веселина Петрова

Няколко основателни причини да позволите на децата да се гримират

Част от здравословното детство е да си играеш на възрастен и това може да означава да носиш дрехите на мама си или да пробваш самобръсначката на татко. Обаче... Има едно обаче. Особено, когато става въпрос за грим и детска кожа. Наистина ли е добре да позволите на децата да се намажат със сенките ви?

Гримът може да бъде добър за тяхното самочувствие. 
Според едно проучване 42% до 56% процента от американските тийнейджъри на възраст от 12 до 17 години използват продукти за красота, за да се почувстват по-уверени. Според специалисти, гримът позволява на децата да изследват възможностите и да усетят по-добре тялото си. Разбира се, добре е да им обясните, че той не е еталон за себеоценка. 

Гримът сам по себе си не е лош. 
Да, когато преди много години са се гримирали само определен тип дами, може и да не е било редно децата да слагат червило или сенки. Днес обаче, е добре момиченцата да познават отрано онези неща, които ги различават от момчетата. Просто трябва да внимаваме да използват продукти за тяхната възраст, доказано здравословно безопасни. 

Чрез грима те проявяват креативност. 
Според експерт, гримирането е като рисуването върху лист хартия с водни бои, само че с друг тип изразни средства. За децата това е игра с блясък и цветове. Това са невинни дейности, които ги насърчават да се изразяват. Играта с цветовете и текстурите е форма на чисто и творческо забавление. 

Научават здравословни процедури и практики за грим в ранна възраст. 
Тяхното ранно запознаване с козметиката дава възможност на родителите да ги научат кои продукти са подходящи за тяхната възраст и безопасни за тяхната кожа. Хигиената и грижата за кожата за важни неща и се учат отрано.

По-добре под ваш контрол, отколкото тайно и опасно.
Проучване е установило, че между 30% до 54% процента от 12- до 14-годишните американци използват грим за очи, фон дьо тен, коректор, руж и бронзант. Според експерт, децата редовно се излагат на тези продукти чрез социалните медии и това е основен фактор за нарастващата употреба на грим сред младежите. Знаейки, че го правят, можете да поставите и здравословни граници.