Автор
Евелин Попадийна

Предимствата на кокосовата захар

Със сигурност всяка една от нас неведнъж е търсила алтернатива на бялата захар. Все пак знаем, че колкото и да ни е вкусна, може да ни доведе до някои сериозни заболявания – затлъстяване, диабет, чернодробни и сърдечни проблеми. Днес ви препоръчваме страхотна алтернатива, която е много по-здравословна.


Да, става дума за кокосовата захар! Какво всъщност представлява тя? Кокосовата захар е извлечен и изсушен сок от кокосова палма. За разлика от обикновената захар, тя е в пъти по-здравословна, като това се дължи на факта, че е непреработена. Тя се извлича от ароматния нектар на цветовете на кокосовата палма, който кристализира в сладки гранули. В районите на Южна и Югоизточна Азия, където флората изобилства от кокосови палми, местните използват този вид захар като заместител на бялата. Добива се по традиционна технология, която не се е променила от векове. 


Днес ще ви запознаем с предимствата ѝ:

Кокосовата захар е в пъти по-здравословна
Може да звучи малко странно, имайки предвид, че говорим за захар, но това е самата истина. Тя има много по-голяма хранителна стойност от обикновената. Съдържа както фруктоза, така и глюкоза, докато нормалната захар съдържа само глюкоза. Освен това е с високо съдържание на желязо, цинк, калий, полифеноли, флавоноиди и фибри. Също така е богата на електролити, които са от съществено значение за поддържане на здравословния баланс, осигурявайки гладкото функциониране на сърцето, нервите и мускулите. Ще ви изненадаме като ви кажем, че помага и за повишаване на имунната система, нали? Това се дължи на високите нива на витамин C, които се съдържат в тази захар. 

Има по-малко калории
В 5 грама обикновена захар има около 40 калории. Плашещо, нали? В същото количество кокосова захар има около 20. Това е перфектната съставка за хора, които се опитват да отслабнат!


Чудесна за чревната микрофлора
Кокосовата захар съдържа разтворимите фибри инулин, които са свързани с по-нисък риск от скокове на нивото на кръвната захар. Всички знаем колко помагат пребиотиците за червата, инулинът действа по същия начин.


Готвене
Има подобна текстура на кафявата захар и е чудесна за печива. Единствения минус е, че отнема малко повече време да се разтопи и придава лек кафеникав оттенък на ястията.


Контролира нивото на кръвната захар
Кокосовата захар е с нисък гликемичен индекс. Този индекс е измерване, което оценява храните, съдържащи въглехидрати, заедно с тяхното въздействие върху нивата на кръвната ни захар и глюкоза. 


Тази захар е с деликатен аромат на карамел и ванилия и с нейна помощ можете да приготвите неустоими рецепти!

Ще се изумите колко много приложения има кокосовото масло
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

Ще се изумите колко много приложения има кокосовото масло

Автор Теодор Муховски