Със сигурност всяка една от нас неведнъж е търсила алтернатива на бялата захар. Все пак знаем, че колкото и да ни е вкусна, може да ни доведе до някои сериозни заболявания – затлъстяване, диабет, чернодробни и сърдечни проблеми. Днес ви препоръчваме страхотна алтернатива, която е много по-здравословна.
Да, става дума за кокосовата захар! Какво всъщност представлява тя? Кокосовата захар е извлечен и изсушен сок от кокосова палма. За разлика от обикновената захар, тя е в пъти по-здравословна, като това се дължи на факта, че е непреработена. Тя се извлича от ароматния нектар на цветовете на кокосовата палма, който кристализира в сладки гранули. В районите на Южна и Югоизточна Азия, където флората изобилства от кокосови палми, местните използват този вид захар като заместител на бялата. Добива се по традиционна технология, която не се е променила от векове.
Днес ще ви запознаем с предимствата ѝ:
Кокосовата захар е в пъти по-здравословна
Може да звучи малко странно, имайки предвид, че говорим за захар, но това е самата истина. Тя има много по-голяма хранителна стойност от обикновената. Съдържа както фруктоза, така и глюкоза, докато нормалната захар съдържа само глюкоза. Освен това е с високо съдържание на желязо, цинк, калий, полифеноли, флавоноиди и фибри. Също така е богата на електролити, които са от съществено значение за поддържане на здравословния баланс, осигурявайки гладкото функциониране на сърцето, нервите и мускулите. Ще ви изненадаме като ви кажем, че помага и за повишаване на имунната система, нали? Това се дължи на високите нива на витамин C, които се съдържат в тази захар.
Има по-малко калории
В 5 грама обикновена захар има около 40 калории. Плашещо, нали? В същото количество кокосова захар има около 20. Това е перфектната съставка за хора, които се опитват да отслабнат!
Чудесна за чревната микрофлора
Кокосовата захар съдържа разтворимите фибри инулин, които са свързани с по-нисък риск от скокове на нивото на кръвната захар. Всички знаем колко помагат пребиотиците за червата, инулинът действа по същия начин.
Готвене
Има подобна текстура на кафявата захар и е чудесна за печива. Единствения минус е, че отнема малко повече време да се разтопи и придава лек кафеникав оттенък на ястията.
Контролира нивото на кръвната захар
Кокосовата захар е с нисък гликемичен индекс. Този индекс е измерване, което оценява храните, съдържащи въглехидрати, заедно с тяхното въздействие върху нивата на кръвната ни захар и глюкоза.
Тази захар е с деликатен аромат на карамел и ванилия и с нейна помощ можете да приготвите неустоими рецепти!