Автор
Веселина Петрова

Ето кои са най-страшните сцена и филм в историята на киното

Учени установиха, че най-страшната сцена е показана във филма "Коварен капан" (Insidious, 2010 г.), а най-ужасяващият филм на всички времена е "Греховен" (Sinister, 2012 г.), съобщи Мейлонлайн. 

В рамките на изследването на участници са били поставени монитори за измерване на сърдечния ритъм, докато гледат специални прожекции, което позволило на специалистите да установят кои филми засилват страха и вълнението. 

Резултатите са част от проекта "Науката за страха". 

View post on Instagram
 

Използвайки специални методи за измерване, ръководителите на проекта са установили, че свръхестественият хорър "Греховен" на режисьора Скот Дериксън от 2012 г. е най-страшният филм, правен някога. 

Той проследява писателя на криминални романи по истински случаи Елисън Осуалд, изигран от Итън Хоук, който е в криза, след като повече от десетилетие не е създавал бестселър. 

Елисън решава да пише за неразкритото убийство на едно на пръв поглед обикновено семейство. Най-малкото дете е отвлечено и никога повече не е видяно, а останалите четирима, включително майката и бащата, са обесени на дърво в градината. 

Елисън прави нещо повече от проучване. Той премества собственото си семейство в къщата, където са извършени убийствата. Там открива кутия с домашни филми и прожекционен апарат Супер 8. Когато пуска безобидно надписаните ролки, открива, че това са филми за убийства на пет семейства през последните 50 години. Елисън вярва, че ужасяващите деяния са дело на сериен убиец. Скоро той и семейството му откриват нещо зловещо зад убийствата. 

"При гледането на "Греховен" нашата публика е имала 34% увеличение на сърдечния ритъм - от 64 до 86 удара в минута по време на филма, като в най-страшния момент на филма сърцето е забило до 131 удара в минута", твърдят изследователите от проекта. 

View post on Instagram
 

Макар че "Коварен капан" се класира на четвърто място по страховитост, изследователите установяват, че филмът от 2010 г. отчита най-висок скок в показателите от всички останали. Това означава, че филмът включва най-страшната сцена в историята на филмите на ужасите. 

Историята на "Коварен капан" се фокусира върху съпружеска двойка, чието момче необяснимо изпада в коматозно състояние и се превръща в приемник на различни демонични същности в астрален план. 

Червеният демон с копита и нокти е злото същество, което се опитва да обсеби Далтън, изигран от Тай Симпкинс. По време на най-страшната сцена бабата на момчето разказва на родителите му как е чула ужасен глас, идващ от стаята му, който ѝ казал, че иска Далтън. 

Така че ако на Хелоуин искате да накарате пулсът ви да скочи до небето, знаете кои филми да си пуснете, нали?