Автор
Веселина Петрова

В борбата с рака: Учени са създали ваксина, която спира растежа на туморите?

Турските учени Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, съоснователи на компанията "Бионтех", съобщиха, че са постигнали успех с разработвания от тях препарат срещу рак. Лекарственото средство е успяло да спре растежа на тумор и да намали размера му при първоначалните тестове, съобщава "Хюриет дейли нюз". 

Учените споделят, че ваксината е била приложена в четири дози на група от 44 пациенти, което е довело до поне 30-процентно намаляване на размера на тумора при 59% от участниците. 

Забележително е, че при 95 процента от участниците в изпитанията ракът престава да прогресира след схемата с ваксината. 

При прилагането ѝ някои участници са имали засилени реакции на възпаление, зависещи от дозата, като при 23-ма са наблюдавани странични ефекти като понижено кръвно налягане и повишена телесна температура, пише "Дарик".

"Бионтех" има намерение да приложи лечението на приблизително 10 000 пациенти с рак до 2030 г. По-рано Шахин заяви, че разработените от компанията лекарства за рак могат да бъдат пуснати на пазара до няколко години. 

Той добавя, че процесите на изпитване на разработените от "Бионтех" лекарства срещу рак на белия дроб, панкреаса и дебелото черво също бележат успех.