Автор
Веселина Петрова

Трябва ли да се тревожите, ако ви треперят ръцете

Треперят ви ръцете? Всъщност треперенето на ръцете може да бъде предизвикано от различни причини. 

В моменти на стрес: Това е най-честата причина. Обикновено се среща по време на преживяване на трудни моменти, може да се влоши с възрастта. 

При болест на Паркинсон: Треперенето на ръцете е класически симптом за Паркинсон, невродегенеративно заболяване. Затова бъдете внимателни, ако забележите нещо подозрително, потърсете лекарска помощ.

При предозиране с кофеин или при прием на лекарства: Консумацията на прекомерно количество кофеин или някои лекарства, например за астма, амфетамини или стабилизатори на настроението, може да доведе до треперене на ръцете. 

Хипертиреоидизъм: Свръхактивната щитовидна жлеза може да доведе до различни симптоми, включително треперене на ръцете. Състоянието се подобрява при лечение.
 

Множествена склероза: Това автоимунно заболяване засяга централната нервна система и може да доведе до редица неврологични симптоми, включително треперене на ръцете. 

Инсулт: Увреждането на мозъка в резултат на инсулт може да причини треперене на ръцете, както и други неврологични дефицити, в зависимост от мястото и тежестта на инсулта. 

Ниска кръвна захар (хипогликемия): При хора с диабет ниските нива на кръвната захар могат да доведат до треперене и други неврологични симптоми.  

Много е важно първо да бъде установена причината за треперенето, а след това да бъде предприето съответното лечение.