Автор
Веселина Петрова

Учените: Животът на планетата Земя е под обсада

Изменението на климата представлява "екзистенциална заплаха" за живота на Земята, предупредиха учени, цитирани от АФП. Експертите представиха доклад, който анализира екстремните метеорологични явления през 2023 г. 

Изследването, публикувано в сп. "БайоСайънс" (BioScience), разглежда 35 "жизненоважни признака", свързани с планетата. Сред тях са замърсяването с въглероден диоксид, потреблението на енергия и месо на глава от населението, обезлесяването в резултат на пожари и дните с екстремни горещини. 

Авторите на доклада са стигнали до заключението, че 20 от тези показатели са достигнали рекордни нива през 2023 г. 

"В интерес на истината сме шокирани от свирепостта на екстремните метеорологични явления през 2023 г. Навлязохме в неизследвана територия, която ни плаши", пишат учените, цитирани от Plovdiv24.

През 2023 г. цели региони претърпяха смъртоносни горещини, бури, наводнения, като понякога бедствията се случваха едно след друго. 

В океаните температурите са били "извън нормата" в продължение на месеци - явление, което учените все още на могат да обяснят напълно, казва Йохан Рокстрьом, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата. 

За авторите на доклада изводът е ясен: "Животът на планетата Земя е под обсада". Въпреки това човечеството е постигнало само "минимален напредък" в намаляването на емисиите на парникови газове.

"Трябва да променим гледната си точка относно извънредната климатична ситуация, която вече не е изолиран екологичен проблем, а системна и екзистенциална заплаха", се посочва в доклада, изготвен месец преди 28-ата конференция на ООН за климата в Дубай. 

Най-амбициозната цел на Парижкото споразумение - ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, ще трябва бъде измервана в продължение на няколко години, за да бъде счетена за постигната. 

"Въпросът е по-скоро да забавим щетите", казва Тим Лентън от университета на Ексетър, припомняйки необходимостта от драстично намаляване на емисиите. 

"Защото всяка част от градуса е от значение и играта не е приключила". 

Авторите на доклада предупреждават още, че до края на века три до шест милиарда души може да се окажат "извън обитаемия регион" на земното кълбо.