Автор
Антония Михайлова

Арестуваха четирима мъже за кражба на златната тоалетна на Чърчил

Четирима мъже бяха обвинени в кражба на прочутата златна тоалетна от двореца, в който е роден Уинстън Чърчил. 

Това съобщиха от кралската прокуратура в съобщение, разпространено до медиите. Тоалетната бе открадната от двореца Бленхайм в Уудсток, Англия, през 2019 г. Става дума за 18-каратово злато, което се оценява на близо 6 милиона долара, се посочва в обвинението. 

Тоалетната е скулптура, създадена от италианския художник Маурицио Кателан. Произведението е функционално и е било инсталирано в банята с цел да бъде използвано лично от Уинстън Чърчил, информира Artnet. 

Имената на обвинените в кражба на златната скулптура мъже, които се съобщават от прокоратурата, са Джеймс Шийн, Майкъл Джоунс, Фред Доу и Бора Гукук. 

Тайната на един несломим дух: Чърчил насилван и бит в училище
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Тайната на един несломим дух: Чърчил насилван и бит в училище

Автор Woman.bg

Шийн е обвинен в кражба и заговор за прехвърляне на имущество, придобито чрез извършване на престъпление. Джоунс е обвинен в кражба, докато Доу и Гукук са обвинени в заговор за прехвърляне собственост, придобита чрез извършване на престъпление. 

От Асошиейтед прес допълват, че тоалетната не е открита. Обвиняемите предстои да се явят в съда на 28 ноември.

И ако още се чудите каква е тази златна тоалетна, ще ви споделим в този ред на мисли няколко интересни факта от миналото. Всъщност още от зората на човешката цивилизация до наши дни, минавайки през епохи на възход и упадък, тоалетните, а преди тях гърнетата, са били нещо като визитна картичка на особата, за която те били предназначени. Кралят-слънце Луи XІV например е приемал посланици и извършвал аудиенции от висотата на златното си гърне. А Елизабет І през 16 век за първи път сменя гърнето си с "порцеланов трон", и то само когато е гостувала на сър Джон Харингтън. Изобретената от него в чест на кралицата порцеланова чиния с течаща вода е предвестник на модерните тоалетни. Но чак до 1775 г., когато лондонският часовникар Александър Каминск патентова прототипа на съвременния сифон, гърнето, макар и скрито под леглото, е това, което е служило вярно и на бедни, и на богати.