Автор
Теодор Муховски

Виждане на миризми: как да се отървете от обонятелните халюцинации

Офталмологичните халюцинации могат да бъдат симптом на сериозни заболявания. Какво означава, ако продължавате да виждате миризми? Кога е необходима незабавна медицинска помощ? Нека разгледаме тези въпроси с експерт. 

Защо виждаме миризми? 

Офталмологичните халюцинации се наричат фантозмия. Човек се оплаква от постоянно присъствие на неприятни миризми, познати ястия започват да миришат на сяра, излъчват миризма на разлагане. Приятните аромати преследват хората по-рядко. 

Основните причини за обонятелните халюцинации са приемът на забранени вещества, употребата на определени медикаменти или психотропни вещества, психични или неврологични разстройства. Понякога проблемът се задълбочава от реакция към неприятни миризми - слюноотделяне, влошаване на апетита. 

Натрапчивите миризми започват да преследват човека на фона на мозъчни лезии: 

- черепно-мозъчни травми; 

- кръвоизливи; 

- доброкачествени и злокачествени тумори; 

- инфекциозни поражения на мозъчните клетки. 

Фантозмията често се среща при епилепсия, хипохондрия, личностни разстройства. При лезии на темпоралния дял на мозъка, шизофрения, пациентът започва да бъде преследван от миризмата на гнилоч. Понякога обонятелните халюцинации се появяват поради увреждане на лигавицата на носа. 

Миризмите на болните хора се преследват по различни начини. За някои - това е миризмата на бензин, помия. Други се оплакват от постоянното присъствие на приятен аромат или миризма, която е невъзможно да се различи. 

Човек вижда миризми - какво трябва да се направи? 

При обонятелни халюцинации е необходимо да се направи посявка от назофарингеалната лигавица, да се провери флората за чувствителност към антибиотици, наличие на гъбични патогени. Ако всички резултати са нормални, е необходима консултация с психотерапевт и невролог. 

Често хората не търсят медицинска помощ, смятат обонятелните халюцинации за малък недостатък. Но фантозмията изисква внимателно диагностициране и продължително лечение. Колкото по-рано се установи причината за заболяването, толкова по-големи са шансовете за успешното му отстраняване. 

Как да помогнем на човек с обонятелни халюцинации

- Не убеждавайте прекалено пациента в нереалността на миризмите, за него всичко, което се случва, е реалност; 

- не се подигравайте и не се шегувайте с пациента; 

- не наблягайте на случващото се, опитайте се да разберете обстойно какво и как мирише. 

Обонятелните халюцинации са сериозно състояние, което може да показва психични разстройства или тумор в мозъка. Подобни заболявания са слабо лечими в занемарена форма. Ето защо, ако постоянно сте преследвани от натрапчива миризма, трябва да се обърнете към лекар.

Какво представлява бялата алкохолна треска и кой вижда бели мишки
НОВИНИ
Автор Теодор Муховски

Какво представлява бялата алкохолна треска и кой вижда бели мишки

Автор Теодор Муховски