Автор
Теодор Муховски

Кога трябва да изпиете първото и последното си кафе за деня?

Много хора искрено вярват, че сутринта трябва да започне с изпиването на ароматна чаша кафе. Разбира се, в това няма нищо лошо, тъй като черната напитка има толкова много ползи за здравето. Оказва се обаче, че не си заслужава да я пиете в определени часове на деня: както сутрин, така и вечер. И така, кое е времето през деня,  когато кафето е препоръчително.

Кога е по-добре да не пиете кафе? 

Кафето е стимулиращо: няма спор с този факт. Също така е мит, че то е вредно, но условието е да го пиете в разумни количества. Оказва се, че понякога кафето може и да навреди или изобщо да не подейства. В най-добрия случай последната кофеинова напитка трябва да се изпие не по-късно от шест часа преди лягане, защото през първите пет часа след изпиването на запарката тя може да има стимулиращ ефект, следователно ще ни бъде трудно просто да заспим. Но това не е всичко. Кафето също така повишава нивата на кортизола в кръвта - хормона на стреса. Излишъкът от него има отрицателен ефект върху организма в дългосрочен план, но вечер може да причини безсъние и да насърчи нощните събуждания. 

Пиете ли кафе? Ето какво трябва да знаете 

Пиете ли кафе сутрин, за да се събудите? Вероятно сте забелязали, че понякога то изобщо не действа, когато го пиете сутрин след ставане от сън. Оказва се, че пиенето на кафе веднага след събуждане не е най-добрата идея. Защото именно когато отворите очи, нивата на кортизол са най-високи, така че кофеинът в кафето може да няма никакъв ефект върху организма ви. Ето защо е по-добре да изчакате два или три часа с кафето. Това е времето, когато то има най-добър ефект върху организма. 

Колко кафе е здравословно да пиете? 

Преди известно време имаше дискусия за това колко кафе да се пие. Някои хора подчертаваха вредното му въздействие върху здравето и го обвиняваха, че предизвиква високо кръвно налягане и благоприятства сърдечносъдовите заболявания. 

Въпреки това е добре да се знае, че кафето има и многобройни ползи за нашето здраве: то може да ускори метаболизма и да насърчи загубата на тегло, помага за намаляване на стреса и намалява риска от диабет и кариес. 

В този случай къде е златната среда? 

Ако искаме да извлечем най-доброто от кафето, трябва да се придържаме към дневния прием на кофеин. По принцип четири чаши кафе на ден няма да навредят повече на организма ни.

Никога не кипвайте една и съща вода за чай или кафе по няколко пъти
НОВИНИ
Автор Теодор Муховски

Никога не кипвайте една и съща вода за чай или кафе по няколко пъти

Автор Теодор Муховски