Автор
Антония Михайлова

Историята на Поля и Стилиян: Правилното време за дете никога няма да дойде

Снимка: Личен архив

Това е историята на едно младо семейство - Поля и Стилян, което осъзнава, че отлагането във времето и чакането на правилния момент за бебе е най-погрешното решение, което впоследствие може да коства бъдещото щастие. Защото правилният момент е винаги тук и сега...

"Решението за първото ни детенце беше по-трудното, но определено вярното. Чак се чудя защо не сме го направили по-рано. Сега, три години по-късно, ние бяхме абсолютно сигурни, че е точният момент. Не се замислихме за нищо друго, освен че искаме да е сега", споделя Поля Стоянова, майка на 3-годишно момиченце. Поля разказва още, че основната им мотивация да вземат това решение с половинката ѝ, е по-голямото им дете да има до себе си най-близкия човек за него, в лицето на брат или сестра. 

"И двамата с мъжа ми имаме брат и сестра, и знаем колко е ценна тази връзка, колко е важно да имаш гръб – освен в пакостите, по-късно и в живота", разказва още Поля. Плановете им за второ дете бързо се сбъдват, което слага началото на тяхното ново приключение. Поля не крие, че изпитват притеснение дали ще успеят да се справят с потребностите на двете им деца едновременно, дали ще им стигат силите, съня, заплатите, за да живеят нормално. 

"Тепърва ще разберем, но знам, че ще бъдем щастливи, защото и двамата сме на мнение, че за да променим света, трябва да създаваме по-светло бъдеще, а какво по-светло от едно дете", казва още Поля. И допълва, че ако някой иска промяна към по-добро, трябва да възпита и отгледа деца, които да станат добри възрастни. На всички, които все още смятат, че сега не е моментът да имат деца, Поля категорично заявява, че този момент никога няма да дойде. 

Бременност
Бременност

"Никога няма да сме достатъчно финансово сигурни, живеейки в едно несигурно време. Никога няма да сме достатъчно кариерно израснали, работейки в непрестанно развиващи се индустрии и сфери. Моментът е сега, само защото след време няма да сме толкова млади, за да играем цял ден в парка или да издържим цяла нощ без сън", откровена е бъдещата майка. 

Поля и половинката ѝ Стилиян срещат някои трудности в средата у нас. Те смятат, че в големите градове е трудно да откриеш педиатър, който да се съгласи да поеме бебето, а след като детето поотрасне, обикновено няма места в яслите и градините. Младата майка допълва, че всичко това е в противоречие с желанието на родителите да работят, за да подсигурят един добър стандарт за децата си. За да се престрашат младите хора да имат деца, докато са млади, е нужно наистина да им се даде сигурност. Не само финансова, която е относително понятие за всеки човек, но и в здравен аспект, тоест "да сме сигурни, че децата ни ще имат лекар по район, на когото да разчитаме при нужда", допълва младата жена. 

Вдъхновяващата история на Ралица и Вергил: Една двойка, която не се предаде пред диагнозата "неустановен стерилитет", и успя да сбъдне мечтата си
МАМА И ДЕТЕ
Автор Антония Михайлова

Вдъхновяващата история на Ралица и Вергил: Една двойка, която не се предаде пред диагнозата "неустановен стерилитет", и успя да сбъдне мечтата си

Автор Антония Михайлова

Сигурността трябва да се изразява и в алтернатива при отказ едно дете да бъде прието в учебно заведение, поради недостиг на места, допълва още Поля. Бъдещата майка смята, че е необходимо държавата да помисли как би могла да защити родителите, които искат да работят и едновременно с това да отглеждат децата си. И вмъква, че без контрол всякакви правни мерки биват нарушавани от работодателите. 

Поля завършва разказа си с това, че няма ценова политика за детските стоки и че липсва контрол в тази посока. Сигурността трябва да се изразява и в това, че каквото и да става, ти ще можеш да купиш необходимите дрехи и храна, поне за детето си, без да се притесняваш дали ще ти стигнат парите, споделя още тя.

Бременност
Бременност

Ако сте заченали своето бебе през 2023, запишете се на www.napravigo.bg, като изпратите своята лична история заедно със семейна снимка. И тази година 20 от регистриралите се семейства ще получат "Бебешки ДНК пакет" с всичко необходимо за първата година от живота на техните бъдещи деца. Регистрирайте се до 31 януари 2024 г.