Автор
Теодор Муховски

Как да проверите сами състоянието на щитовидната жлеза

Можете да проверите щитовидната жлеза сами у дома. Но само малцина са наясно как да го направят. Този орган играе огромна роля, а ако работата му е нарушена, има тежки последици, така че уменията за проверка на щитовидната жлеза няма да попречат на никого. 

Как да проверим щитовидната жлеза по външни признаци? 

Ако функциите на органа са нарушени, той се увеличава и формата на шията се променя. Симптомите са видими с невъоръжено око. 

При патологии на щитовидната жлеза формата на шията е асиметрична, появяват се напречни кожни гънки, а кожата е подута. Забелязват се контурите на щитовидната жлеза. 

Да усети правилно щитовидната жлеза може само лекар. В домашни условия поставете пръстите си върху повърхността на шията в областта на кадията и преглътнете. При нормално сондиране е безболезнено, без твърди образувания или втвърдени участъци. 

А ето кои са косвените признаци на заболяване на щитовидната жлеза: 
- Несъответствие в теглото и апетита, човек постоянно се храни, но не се подобрява; - промяна в характера, появява се нервност или апатия; 
- хронична умора; 
- продължително повишаване на телесната температура от 37 до 37,5ºС; 
- намален тембър на гласа, дрезгавост; 
- чести безпричинни болки в гърлото; -
 менструални нарушения; 
- треперене на ръцете; 
- суха кожа; 
- косопад. 

Ако се появят тези симптоми, посетете лекар, направете ултразвуково изследване и хормонален тест. 

Как да проверите щитовидната жлеза у дома? 

Когато даден орган е болен, често има външни признаци, но е трудно да се разпознаят проблемите по тях. Съществуват и други начини за разпознаване на заболявания на органите у дома. 

Направете тест за йоден дефицит. При недостиг на това вещество щитовидната жлеза се уголемява. На китката нарисувайте с йод мрежа с размери 5×5 см. Ако след два часа надписът изчезне, значи в организма липсва това вещество. 

Други методи: 

Определете уголемяването на органа с помощта на молив. При хипотиреоидизъм косата пада и спира да расте. Поставете молива успоредно на носа и вертикално до външния ъгъл на окото. Обикновено ръбът на веждата трябва да стърчи извън молива. 

Изпийте една пълна уста с вода. Поглъщайте течността на малки глътки и в този момент се погледнете в огледалото. При хипертиреоидизъм ще видите подуване на шията. Запомнете, че въпреки всичко точната диагноза се поставя след медицински преглед в амбулатория. 

Заболяванията на щитовидната жлеза често се появяват при недостиг на йод или при хора с генетично предразположение. 

Ако подозирате, че имате проблеми с щитовидната жлеза, посетете ендокринолог. Само той ще може да определи дали това е само ваше въображение, или трябва да алармирате. Този орган не се лекува в домашни условия. След прегледа лекарят ще предпише адекватно лечение.

Експерт: Това са 5-те мита за лечение на възпалено гърло
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Експерт: Това са 5-те мита за лечение на възпалено гърло

Автор Теодор Муховски