Автор
Веселина Петрова

Модерната болест, наречена самота

По-голямата част от хората вярват, че приятелите са неразделна и задължителна част от живота ни. Много от малко от нас могат да си представят съществуването без приятели. 

Днес много хора се чувстват самотни. Дали заради социалните мрежи или защото "такова е времето", не знам. Но според психолозите няма нищо ненормално в това човек да иска от време на време да остава сам. Това обаче е различно от самотен...

Има хора, които са си самодостатъчни
Да, не всички хора се нуждаят от ежедневни срещи и разговори. Самодостатъчността е качество, което сега едва започва да набира скорост. В миналото да стоиш сам и да се чувстваш добре в компанията си, се смяташе за странно. Днес нещата се промениха драстично. Няма нищо странно в това, че човек не изпитва нужда да се забавлява в компанията на приятели или познати. Развитието на самодостатъчност, най-общо казано, няма да навреди на никого от нас. Според психолозите, това качество е много полезно в съвременния свят. 

Ентусиазмът по нещо ни отдалечава от компанията
Хората, които прекалено много обичат работата си и са отдаде на това, което правят, често прекарват доста време насаме със заниманията си. Ако човек прекарва цялото си време в учене или практикуване на любимото си хоби, не трябва да се изненадва, че е необщителен, но изобщо не страда от това. Приятелите изискват всичко време, внимание. 

Т.е. в това да сте самотни в определени моменти няма нищо притеснително. Така човек често прочиства и мислите си, определя целите си, справя се с вътрешните си терзания. Понякога просто имаме нужда от малко тишина, за да видим нещата, които преди са ни убягвали.