Автор
Евелин Попадийна

Как да се справим с ревността към приятели?

Тази проява на емоции кара както този, който ревнува, така и този, който е ограничен в общуването с други хора, да се чувстват неудобно. Всеки човек е бил на мястото на един от двамата, поне веднъж в живота. Питали ли сте се някога откъде идва приятелската ревност, какви са причините за нея и как да спрете да ревнувате приятелите си? Днес даваме отговор точно на тези въпроси.


Причините за тази ревност могат да бъдат:

Страх от загуба
Според психолозите страхът от загуба може да бъде един от основните проблеми в приятелството, ако се проявява по негативен начин. Когато ревнуваме приятелите си, това може да е заради страха да не ги изгубим. Това може да се дължи на липсата на доверие в себе си, в приятеля или в другите като цяло.

Неувереност в себе си
Както споменахме по-горе ревността най-често е свързана със съмнение в себе си. Това може да се изразява в непрекъснато сравняване с други приятели на любимия човек. Не липсват случаи, когато човек смята, че е недостатъчен за такова приятелство, каквото има и не иска да изгуби приятеля си. 

Притежание
Друга честа причина за ревност е чувството за притежание. В този случай комуникацията на приятел с другите предизвиква раздразнение и гняв. Човекът се вбесява, че неговият приятел отделя много внимание и време на другите, той иска приятеля си само и единствено за себе си.

Връзката с майката
Причина за ревност към приятел може да бъде проекцията на връзката с майката. Ако в детството детето не е било обичано и е страдало от липса на внимание, тогава в бъдеще чувството за ревност може да се прояви към приятелите.


Как да спрем ревността?

Ревността трябва да бъде контролирана и обуздана, ако това не се случи най-малко можете да развалите отношенията си с добър приятел. Ако се фокусирате върху факта, че приятелите ви трябва да общуват само с вас, има голяма вероятност това да прерасне в психологически проблем и заболяване. Затова е силно препоръчително да изкорените това чувство от вас.

За тази цел на първо място трябва да оцените вашите емоции и чувства, които предизвикват ревност. Ако ревността е безпочвена и се подхранва само от съмнение в себе си, трябва да разберете, че приятелите ви имат свой живот, работа, връзки и приятели, като всичко това не влия е по никакъв начин на приятелството и отношенията им с вас.

Препоръчваме ви да разберете и причините за притежанието. Ако осъзнавате, че ревността вече започва да преминава граници, трябва да обсъдите всичко с приятеля си, да поговорите искрено и открито, за да запазите отношенията си. Съветваме ви, ако сами не успеете да се справите с този проблем, да потърсите професионална помощ от психолог.

Ето какво се случи, когато тя позволи на съпруга си да флиртува с други жени
НОВИНИ
Автор Христина Кирилова

Ето какво се случи, когато тя позволи на съпруга си да флиртува с други жени

Автор Христина Кирилова