Автор
Елена Ангелова

Първата седмица на бебето: Кои здравословни проблеми са нормални, кога спешно трябва да търсите лекар?

Всяко новородено научава много, въпреки че мама може и да не го забележи. Мозъците на бебетата растат и се развиват, докато виждат, чуват, помирисват и докосват света около тях. 

Детето неволно ще стисне ръцете си в рефлекс на хващане и ще трепне от внезапни силни звуци. Може също така да има внезапни резки движения, докато спи, което е нормално. Така че общувайте с новороденото човече чрез глас, докосване, зрение и обоняние. Нежно докосване, прегръдка, усмивка и поглед предават важна информация за мястото на вашето дете в света и му помагат да се чувства безопасно около вас. 

Интересно: Американски учени са установили, че специалната телесна миризма на бебетата трае само шест седмици. Тя предизвиква промени в мозъчната дейност на младите майки, предизвиквайки прилив на приятни емоции и щастие! 

През тази първа седмица родителите също ще започнат да научават как тяхното бебе общува с вас, използвайки бебешки сигнали и езика на тялото. Формирането на привързаност означава да отговаряте на нуждите му с любов, топлина и грижа. А връзката и привързаността са жизненоважни за всички области от развитието на детето, включително развитието на мозъка (данни от мащабно изследване на учени от Cochrane). Старата идея, че „добре е децата да се оставят да плачат“, е остро критикувана от съвременните експерти! Така че не оставяйте бебето си да плаче самичко. 

View post on Instagram
 

Чести здравословни проблеми през първата седмица от живота на бебето 

Някои здравословни проблеми са нормални, докато други изискват медицинска намеса. Какво може да се случи с децата през първата седмица от живота и кога трябва да се консултирате с педиатър? 

Загуба на тегло 

Нормално е новородените да губят тегло през първите пет дни след раждането. Това се случва естествено, когато те загубят излишната течност, натрупана във водната среда на матката. Тази загуба обаче не трябва да надвишава 10% от теглото при раждането. Повечето бебета възвръщат теглото си при раждане в рамките на 1-2 седмици. Ако обаче бебето ви е отслабнало твърде много, може да се наложи то да остане в болницата по-дълго или да бъде прието отново, докато започне да се храни добре и да наддава всеки ден. 

Секреция от очите 

Бебетата често развиват лепкав или гноен секрет от очите през първите няколко седмици от живота си. Най-честата причина за този проблем са запушените слъзни канали. Той обикновено изчезва от само себе си, но нежното почистване на очите и масажът също могат да помогнат. Ако очите на вашето бебе са зачервени или миглите са слепени, трябва да помолите вашия педиатър или детска медицинска сестра да прегледат очите на вашето дете. 

Обрив по тялото 

Бебетата могат да развият различни видове обриви, но те обикновено не са признак на сериозен здравословен проблем. Кожата на бебетата е деликатна и чувствителна и може да реагира на сухота, на триенето на пелените и контакт със секрети по различни начини. Честите кожни проблеми при деца на тази възраст включват дерматит от пелени, милиария, атопичен дерматит, детско акне и суха кожа. Ако се съмнявате, консултирайте се с вашия лекар. Ако детето не се чувства добре и се притеснявате за новороденото си, потърсете медицинска помощ. 

Обадете се незабавно на вашия лекар, ако бебето ви: 
- Не се храни добре. Например изяжда половината от нормалното количество или брой хранения за 24 часа, или повръща повече от половината при три последователни хранения. 
- Подмокря по-малко от 6-8 пелени на ден, което означава, че не се изхожда достатъчно. 
- Изглежда раздразнително, летаргично или много уморено през цялото време, или му е трудно да се събуди за хранене. 
- Има бледа или жълта кожа. 
- Диша неравномерно и интензивно. 

Източник: medaboutme