Автор
Ева Григорова

Крал Чарлз наруши кралската традиция с много противоречиво решение

Крал Чарлз направи ново назначение, което изглежда противоречи на кралската традиция, съобщава The Sunday Times.

За главен лекар, който се грижи за монарха, роля, установена от кралица Елизабет II, беше избран д-р Майкъл Диксън - 71-годишен почитател на хомеопатията и християнските лечители.

View post on Instagram
 

В миналото неговата роля е изпълнявана от стомашно-чревен специалист, професор по нефрология и бивш президент на Кралския колеж на лекарите.

Предишният главен лекар на британското кралско семейство, сър Хю Томас, беше назначен през 2005 г. и по-късно посветен в рицарство. Той беше част от екипа, който се грижеше за принцесата на Уелс по време на бременността ѝ и раждането на принцеса Шарлот през 2015 г. и принц Луи три години по-късно.

От своя страна д-р Майкъл Диксън е бил професор по стомашно-чревна генетика в Imperial College London. Докато все още работил два дни в седмицата в хирургия на NHS GP в Девън, д-р Диксън е написал документи, препоръчващи християнско изцеление за хронично болни, както и твърдейки, че “ефектите от хомеопатията може да са реални“.

Докато хомеопатията беше достъпна някои области на британското здравеопазване, тя беше премахната през 2017 г., когато беше описана от управата на британската Национална здравна служба като “в най-добрия случай плацебо“. В миналото Чарлз е изразявал готовността си за изпробването на различни терапии, включително казвайки на Световната здравна организация през 2006 г., че правителството трябва да “изостави конвенционалния си начин на мислене“, когато става въпрос за лекарства.

В изявление за The Sunday Times относно д-р Диксън, Бъкингамският дворец каза: “Неговата позиция е, че допълнителните терапии могат да допълват конвенционалните лечения, когато са безопасни, подходящи и основани на доказателства.“

Едзард Ернст, пенсиониран академичен лекар и автор на книгата Чарлз, алтернативният принц, каза пред The Scientist миналата година, че крал Чарлз “проявява голям интерес към алтернативната медицин]“ и “иска да използва – доколкото е възможно – алтернативната медицина в Национална здравна служба на национално ниво и в медицината в световен мащаб“.

Чарлз често е смятан за единственият от кралските особи, който поддържа алтернативни гледни точки, но всъщност той не е първият човек в семейството си, който експериментира с допълнителни терапии, включително хомеопатия.

Покойната кралица Елизабет II е била патрон на Кралската лондонска хомеопатична болница, която по-късно е преименувана на Кралска лондонска болница за интегративна медицина, а медицинският директор на болницата, Питър Фишър, е работил като лекар хомеопат на нейно величество повече от десетилетие. Кралицата обаче никога не е правила изявление относно хомеопатията или какъвто и да е вид медицинско лечение.

През 2017 г. Национална здравна служба на Англия заяви, че вече няма да финансира хомеопатията, тъй като липсата на доказателства за нейната ефективност не оправдава разходите. Това беше подкрепено от решение на Върховния съд през 2018 г.