Автор
Ева Григорова

Ужасният прякор на Кейт и обидата на Чарлз към Хари: Вижте бомбастичните твърдения в най-новата книга срещу монархията

Нова бомбастична книга, която обещава “да накара света да говори” бе издадена от кралския биограф Омид Скоби, за когото се говори, че е в тесни връзки с принц Хари и Меган Маркъл.

Endgame беше публикувана миналата вечер в Австралия преди да бъде пусната утре в Обединеното кралство и Съединените щати. Драматичната книга включва експлозивни разкрития за принц Хари и Меган Маркъл, както и за крал Чарлз и принца и принцесата на Уелс. Кралското семейство не е коментирало нито едно от твърденията, направени в книгата, въпреки завоалираните атаки срещу няколко членове на монархията.

Ето и най-противоречивите твърдения в Endgame:

Меган Маркъл се оплакала на крал Чарлз от двама кралски расисти

Едно от най-шокиращите твърдения в книгата е, че Меган всъщност е обвинила двама членове на кралското семейство, че са обсъждали своите притеснения относно цвета на кожата на нейния син принц Арчи. Хари и Меган шокираха света с интервю пред Опра Уинфри през март 2021 г., в което обвиниха неназован член на кралското семейство в това, че е изразил загриженост относно колко тъмна ще бъде кожата на принц Арчи, когато той се роди. 

Сега обаче Меган твърди, че е посочила двама членове на монархията, които са направили коментарите. Това тя е направила в специални писма, адресирани до крал Чарлз. Твърди се, че са били изпратени през пролетта на 2021 г., след като тя и Хари са говорили с Опра. Скоби твърди, че знае имената, но законите в Обединеното кралство му пречат да разкрие кои са те. 

По-късно обаче Хари сензационно заяви, че не е определил кралското семейство като расистко, след като преди това каза на света, че старши член на фамилията се съмнява в цвета на кожата на неродения му син. Адресирайки противоречивите твърдения по време на 90-минутно интервю с водещия Том Брадби на ITV News в Ten през януари, Хари каза, че кралското семейство не е било обвинено в расизъм, а в несъзнателни пристрастия.

Крал Чарлз внимава, когато разговаря с Хари

Връзката между Хари и баща му крал Чарлз също се разглежда в книгата и се твърди, че кралят е разпространил предупредително съобщение до кралското семейство за сина си. В книгата се твърди, че Чарлз е бил предпазлив, когато е разговарял с по-малкия си син след публикуването на противоречивите му мемоари Spare. В автобиографията Хари разкрива много лични истории за своите кралски роднини, включително това, че баща му не го е прегръщал след трагичната смърт на майка му принцеса Даяна. 

В книгата си г-н Скоби пише за разговор между Хари и баща му след публикацията на Spare в началото на годината. Източник казва, че кралят е искал да "ограничи дискусията им до безвреден обмен". Източникът добави: „Относно Хари, съобщението, което се разпространи в семейството, беше да не му се вярва... всички го приеха много сериозно.“

Крал Чарлз е нарекъл Хари "глупак" след поредицата на Netflix

След документалния филм за Меган и Хари, който се появи в стрийминг платформата Netflix, крал Чарлз бил бесен. “Той премина от това, че не искаше никой да говори за сина му, към открито критикуване на “този глупак“.“ - се казва в книгата. Сериалът Netflix, който беше пуснат миналия декември, се състои от шест епизода, в които се споделят различни нападки към кралското семейство.

 Всъщност принцеса Ан стои зад изгонването на Меган и Хари от Фрогмор Котидж

Хари и Меган бяха помолени да напуснат дома си във Фрогмор Котидж в Обединеното кралство по-рано тази година. Имотът беше подарен на семейство Съсекс от покойната кралица след сватбата им през 2018 г., но през март беше съобщено, че той им се отнема и Хари и Меган потвърдиха, че са били “помолени да го освободят“. 

Endgame твърди, че Хари се помолил да му бъде позволено да използва Фрогмор Котидж в имението Уиндзор, когато той и Меган посещават Обединеното кралство и дори попитал баща си: “Не искаш ли да виждаш внуците си повече?“ И също така се твърди, че лелята на Хари, принцеса Ан, е тази, която е "убедила Чарлз да оттегли използването" на вилата в Уиндзор от двойката. Скоби пише, че Ан е била “в челните редици на привържениците на твърдия подход“, възприет от двореца при освобождаването на имота. Твърди се обаче, че Хари и Меган са имали поддръжник в лицето на принц Едуард.

Чарлз отказал поканата за кръщенето на Лилибет

Когато Лилибет, която сега е на две години, била кръстена по-рано тази година в Калифорния, Чарлз не присъства - и книгата твърди, че е бил поканен, но отказал поканата поради "конфликти в графика". Но въпреки че не могъл да присъства на тържеството, Endgame твърди, че Хари и Меган все още държат краля “в течение“ за това какво правят най-малките му внуци и му изпращат нови снимки на децата.

Кейт "потръпва, когато се споменава Меган" 

Въпреки че са снахи, принцесата на Уелс и Меган Маркъл никога не са се разбирали и сега се твърди, че връзка между двете към момента не съществува. Според Endgame двете жени не са разменили нито дума от 2019 г. насам и дори, че Кейт "потръпва" всеки път, когато се споменава името на Меган. Книгата добавя, че Кейт "незабавно е открила съперник" в лицето на Меган и добавя: "Тя прекара повече време в разговори за Меган… отколкото с Меган."

Кейт работи на непълен работен ден и има нелицеприятен прякор

Endgame обрисува нелицеприятна картина в лицето на Кейт, описвайки я като кралска особа, която работи “на непълно работно време“ и си е спечелила прякора “Кейти Кийн“, защото пресцентърът на двореца крие нейната по-малка натовареност . Намеквайки, че тя работи по-малко от други висши работещи членове на кралското семейство, Скоби казва, че нейната позиция е такава, за каквато други родители могат само да мечтаят и настоява, че тя не планира да увеличава работата си за 10-15 години, докато децата ѝ не пораснат . Той пише: “Покойната кралица също отделяше време през годината, за да презареди, но също така беше известно, че изпълнява най-малко триста ангажимента годишно. Източници казаха, че Кейт остава фокусирана върху дълга си първо към семейството, а след това към короната. 

Скоби също определя бъдещата кралица като “студена“ и твърди, че въпреки че е защитник на по-доброто психично здраве, Кейт “пренебрегнала виковете на Меган за помощ“ и “не се интересувала от това да бъде приятелка със снаха си“.

Хари бил държан в неведение за здравето на покойната кралица

На друго място в книгата Омид Скоби твърди, че Хари е бил “държан в неведение“ за здравословното състояние на кралицата в часовете преди смъртта ѝ. В Endgame кралският автор казва, че Хари и Меган “не са имали представа“, че кралското семейство се подготвя за последните часове на кралицата, докато са били на пътуване до Обединеното кралство. Той пише: “На следващата сутрин семейство Съсекс нямаха представа, че Бъкингамският дворец вече планира последните часове на кралицата и първите дни от новата ера на монархията – докато телефонът на херцога не започна да звъни. Неизвестен номер. Той обикновено ги игнорираше ." 

Твърди се, че Меган призовала съпруга си да отговори на телефона и той приел обаждането "точно преди да спре". Книгата продължава: “Хари не беше говорил много с баща си тази година, но това не беше моментът, за каквото и да е напрежение между баща и син. Чарлз му каза, че той и Камила са на път да напуснат Дъмфрис Хаус за Балморал, където принцеса Ан вече беше до кралицата. Той каза на Хари незабавно да отиде в Шотландия.” 

В книгата се твърди, че Хари е изпратил съобщение до брат си с въпрос дали могат да пътуват до Шотландия заедно, но не е получил отговор. Г-н Скоби казва, че Хари и Меган са били оставени да “работят на тъмно“.

Хари е готов да забрави и да продължи напред

В книгата се твърди, че една от пречките по пътя към помирението между Хари, Уилям и Чарлз е искането на Хари за извинение. В интервю за ITV по-рано тази година Хари каза, че “топката е в тяхно поле“, докато репортаж в The Times разкри, че херцогът искал да получи извинение от баща си. Въпреки това, според Endgame, Хари е продължил напред и е казал: “Готов съм да забравя. Да получа извинение или обяснение? В този момент на кого му пука, нали?“