Автор
Елена Ангелова

Какви са сигналите за предстоящо раждане при късна бременност?

Изпитвайки страх, бременните жени погрешно приемат всеки дискомфорт за начало на раждането. Но като слушате тялото си е лесно да разпознаете предвестниците на предстоящото раждане на дете. Можете да го разпознаете по следните признаци: 

Абдоминален пролапс. Няколко седмици преди раждането главата на плода се спуска в таза на бъдещата майка. Благодарение на промяната в позицията, се намалява натоварването на стомаха и диафрагмата и става по-лесно за жената да диша. В същото време се увеличава натискът върху червата и пикочния мехур, което провокира диария и увеличава на желанието за уриниране. През този период детето рита по-рядко, защото пести силите си за раждането. 

Болка в долната част на корема и кръста. Преместването на плода увеличава натоварването на гръбначния стълб, възможно е дори изместване на прешлените и прищипване на седалищния нерв. Преди раждането бременната жена чувства изтръпване и тежест в надпубисната област поради натиска върху срамната кост. За да се облекчи състоянието на бъдещата майка, през последните седмици от бременността трябва да се носи превръзка. 

Загуба на тегло и намален апетит. Намаляването на телесното тегло преди раждането е свързано с повишено отстраняване на течности от тялото. През този период повишеният апетит, който жената е изпитвала през последните месеци, изчезва. Възможен е пълен отказ от храна в деня преди раждането. 

Напрежение на матката. С наближаването на раждането чувствителността на този орган се повишава. Няколко седмици преди раждането на бебето се появява усещане за притискане и скованост в долната част на корема по 1-2 пъти на ден. 

Промяна в психологическото състояние. Бъдещата майка чувства сънливост, повишена умора и дори апатия. Жената често иска да се оттегли, за да се отпусне. 

Тренировъчни контракции. В този случай се усеща напрежение в матката, което бързо отстъпва на отпускане без определена периодичност. Тренировъчните контракции възникват поради намаляване на нивата на прогестерон, което инхибира контракциите. Контракциите продължават няколко часа, причинявайки напрежение в долната част на корема и долната част на гърба, което погрешно се тълкува като начало на раждането. 

Как започват контракциите при първото раждане, с какво се различават от тренировъчните? 

Раждането протича на етапи: контракции, напъни и следродилен период. Жените, очакващи второто си бебе, могат лесно да определят началото на раждането. В този случай стимулирането на матката не спира, а само се засилва. Тренировъчните контракции по време на първо раждане могат да бъдат разпознати по факта, че изчезват, ако жената заеме различна поза или ходи. 

Какво усеща бъдещата майка по време на контракциите, колко време продължават? 

Родилните контракции преминават през 3 етапа: начален, активен и преходен. Как започват контракциите при раждащите за първи път майки? Започват със слаба болка в долната част на корема и кръста. Много жени казват, че приличат на менструация. По-нататъшните контракции се засилват и стават ритмични. С наближаване на раждането интервалите между тях стават по-къси. 

При раждащите за първи път контракциите продължават около 10 часа, но може да не продължат до 24 часа. За да разберете колко дълго ще продължи първият етап, трябва правилно да преброите контракциите. Ако го направите, ще забележите, че интервалите между контракциите намаляват, а продължителността им се увеличава. Когато контракциите продължават 60 секунди на всеки 3 минути, това е знак, че периодът на натиск е започнал. 

Периодът на натиск и неговата продължителност 

Когато шийката на матката е напълно разширена, мускулите на предната коремна стена се свиват, за да изтласкат допълнително бебето. Натискането възниква поради натиска на плода върху нервните окончания на тазовото дъно и ректалните мускули. При първескините те продължават от 30 минути до 2 часа. За да се избегне неволен акт на дефекация, клизма се прави преди раждането, преди началото на активната фаза на раждането. 

"Изгонването" на плода и раждане на плацентата при раждащите за първи път жени 

С периода на напъване започва най-важният етап от раждането. При него трябва стриктно да следвате инструкциите на лекаря. На този етап акушер-гинекологът следи напредъка на главата на бебето, като забавя процеса, ако е необходимо. Бебето тръгва с главата надолу, като постепенно преминава през гениталния отвор. Ако жената напъва твърде силно, лекарят дава команда за облекчаване на усилието, за да не се оказва натиск върху главата на бебето. След излизането на главата бебето се обръща с лице към бедрото. Ако е необходимо, лекарят му помага да се обърне. 

Няма нужда да бързате, за да не изместите вратлето на бебето. Следват раменете, торсът и тазът. След това слузта се отстранява от устата и носа на новороденото и ако амниотична течност е навлязла в дихателните пътища, се извършва аспирация. После бебето се поставя върху корема на майката и пъпната връв се прерязва. 

10 минути след експулсирането на плода контракциите се възобновяват и се освобождава лигавичният съсирек от феталната мембрана, плацентата и пъпната връв. В този случай контракциите на матката са безболезнени. Акушерът проверява целостта на плацентата, за да изключи наличието на останала фетална тъкан в матката и по-нататъшна инфекция. При непълно освобождаване на феталната мембрана се извършва ръчно почистване. 

Защо контракциите не започват, как да ги предизвикате? 

От 43-та седмица нататък бременността се счита за просрочена. От този момент плацентата започва да старее, поради което плодът не получава допълнителни хранителни вещества и изпитва кислороден глад. Причините, поради които контракциите не започват могат да са: 

Неправилно изчисляване на гестационната възраст. Нито един от методите не позволява да определите точно датата на раждане, така че само в 4% от случаите времето на раждане на детето се определя правилно. Един от най-точните методи е ултразвукът, но след 28-та седмица това изследване дава недостоверна информация за датата на раждане. Наследствената предразположеност към претърпяна бременност, възрастта на бъдещата майка над 30 години и продължителността на менструалния цикъл над 28 дни водят до контракции, започващи след 40 седмици. 

Влияние на патологиите, идентифицирани по време на бременността. Ендокринни нарушения, стомашно-чревни и чернодробни заболявания, настинки също водят до късни контракции. Преносената бременност може да е причинена и от патологии на плода - дефекти на централната нервна система, бъбречни заболявания, хромозомни нарушения. Ако контракциите продължават твърде дълго и не причиняват разширяване на шийката на матката, се използват следните методи за предизвикване на раждане: 

Вагинално въвеждане на простагландини. За жените това лекарство се прилага под формата на гел или супозитории. Ако след 6 часа шийката на матката е разширена по-малко от 3 см, лекарството се използва повторно, но не повече от 3 пъти на ден. Лекарствата от тази група причиняват по-болезнени контракции. 

Интравенозно приложение на окситоцин. Този метод на стимулация е показан и при намалена контрактилна активност на матката. Недостатъкът на този метод е невъзможността да се изчисли необходимата доза, поради което слабите контракции могат да спрат напълно и рискът от развитие на хипоксия на бебето се увеличава. 

Отваряне на амниотичния сак. Амниотомията се извършва с помощта на кука, която лекарят използва, за да закачи и пробие мембраната. Процедурата ви позволява да не се използва хормонална стимулация, като това не води до увеличаване на родилната болка. 

Домашни средства. Окситоцинът се отделя по-бързо на тъмно, затова се препоръчва жената да се премести в затъмнена стая. Естествен източник на простагландини е семенната течност. Стимулирането на раждането се улеснява от ходене пеша и вземане на топла вана (докато изтекат водите). 

Начини за облекчаване на болката по време на контракции 

Невъзможно е напълно да се отървете от болезнените усещания преди раждането на детето. За да направят родилните болки по-малки раждащите за първи път жени могат: 

- Да заемете удобна позиция - на четири крака, облегнати на стена, седнали на фитбол и др.; 
- Да се движете се из стаята; 
- Да масажирате долната част на гърба; 
- Да се разсейвате от болката с филм или музика; 
- Да вземете топъл душ

Независимо от използвания метод за облекчаване на болката, основното нещо, което бъдещата майка трябва да направи, е да се опита да се отпусне. Притесненията допринасят за мускулно напрежение и повишена болка. За да се разсеете от неприятните усещания, трябва да се концентрирате върху дишането. То трябва да е леко и не много дълбоко, за да не предизвиква замайване. Трябва да правите паузи между вдишването и издишването, съветват акушер гинеколози. 

Източник: detdom-vidnoe.ru