Автор
Веселина Петрова

Ето какво не трябва да правите по време на тази високосна година

Високосните години са свързвани с лоша слава и лоши поверия. Затова е важно да внимавате какво точно сте планирали да се случи. 

Смята се, че това са години, в които нищо не е трайно. У нас хората вярват, че не трябва да настъпват никакви промени в личния, професионалния или любовния живот. Ако смятате да се жените през 2024-а, по-добре отложете с една година.

Казват, че във високосната година не трябва да се сключва брак, защото той ще бъде изпълнен с нещастие, неразбирателство и е напълно възможно да приключи с развод. Освен това, във високосната година не е добре и да се развеждате. Поверието гласи, че нито един от разведените през високосна година двойки няма да намери щастието отново. 

И това не е всичко... Отложете строежа на новия си дом. Древните хора са вярвали, че дом, чието изграждане е започнало през такава година, е застрашен от болести и нещастия. Същото важи и за продажба на недвижимо имущество. Поверието гласи, че парите, придобити от подобна сделка през високосна година, ще донесат нещастие и разочарование на притежателя си. 

Според някои вярвания годините с ден повече обаче са късметлийски за дамите, които копнеят да се сгодят, но любимият им не е направил първата крачка. Във високосната година всяка жена може спокойно да предложи брак на мъжа до себе си. Според средновековна легенда от Ирландия, света Бриджит се оплакала на свети Патрик, че жените не могат да предложат брак на любимия, и той склонил това да става веднъж на седем години. Света Бриджит обаче успяла да го убеди да се случва веднъж на 4 години. Оттам идва древната традиция жените да могат да предлагат брак на мъжете през високосна година - на 29 февруари. Ако избраникът откаже, традицията го задължава да купи на отхвърлената дама копринена рокля, пише "България днес".

Въпреки всички суеверия - добри и лоши, родените през високосна година се считат за големи късметлии. Те са малко над четири милиона, или около 0,0686% от населението на Земята. И на всеки четири години сами решават кога да празнуват рождения си ден - на 28 февруари или на 1 март.