Автор
Веселина Петрова

5 неща, които всеки самотен родител трябва да знае

Отглеждането на дете е трудно уравнение. Но още по-трудно е, когато си сам, без партньор.

Самотният родител разчита само на себе си 
Не само от гледна точка на времето, но и на финансовите средства. Нямате време за себе си, не можете да се разболеете, няма на кого да се оплачете. Ако нещо се развали у вас, трябва да намерите сами решение. когато молите приятел или близък за услуга, се чувствате като най-гадният досадник, но това е положението. 

И успехите, и провалите са си само ваши
Мда, няма кого да обвините. Обърка ли се нещо, вие сами трябва да си поемете вината. Няма рамо, на което да се облегнете. Когато побеждавате, трябва сами да се наградите. И да се похвалите сами себе си. 

Проблемът на самотните бащи 
Представете си, че сте самотен баща на момиченце. Налага се да отидете до тоалетната. Но тя не може сама да влезе в дамската, защото има нужда от помощ. вие пък не можете да влезете с нея, защото ще ви линчуват. И се налага да влезете заедно в мъжката. Как решавате тази драма? Закривате очите на дъщеря си и смело преминавате покрай писоарите. Това споделя Никълъс Демски, баща на едно дете и писател, който документира пътуванията си с дъщеря си в сайта thesingledadnomad.com.

Е, положителното е, че децата растат по-мъдри и самостоятелни
Синът ви ще знае, че не може да ви има 24 часа в денонощието, защото и вие имате нужда от своите 10 процента време за себе си. Това ще му помогне да започне да се занимават сам с някакви неща - да чете, да си играе с играчките, дори да се грижи за вас. 

Трябва да се гордеете със себе си: Силни сте и можете много повече, отколкото си мислите 
За много майки идеята да бъдат самотни родители е плашеща. Но това е само в началото. След това те откриват, че могат наистина много, много повече, отколкото са си представяли. Могат да сменят сами крушките, да си сложат нов кран на чешмата, да пребоядисат - и дори да се забавляват. Заедно с децата си.