Автор
Веселина Петрова

Уникално: Докато го оперират, той свири на китара

Кристиан Нолен, професионален китарист в Корал Гейбълс, Южна Флорида, бил инструктиран от лекарите да изсвири няколко песни на китара, докато му правят краниотомия в будно състояние, за да отстранят тумор от десния фронтален лоб, съобщава WSVN Miami. 

Операцията, която Нолен претърпява, се извършва, докато пациентът е буден, за да се оценят и защитят мозъчните функции. По време на процедурата той изсвирил няколко песни на рок групите Deftones и System of a Down. 

"Беше просто като от този свят, да се събудиш и да има хора, които активно работят в главата ти. Това е нещо като безумно усещане", казва Нолен за WSVN Miami. 

За първи път е диагностициран с тумора, когато усеща промяна в състоянието на лявата страна на тялото. 
"Бях загубил чувствителност в цялата си лява страна. От кръста нагоре, като че ли не бях в състояние да движа ръката си, лицето ми започна да се влачи". 

Имал проблеми със свиренето на китара и с използването на лявата си ръка. В крайна сметка лекарите му поставят диагноза глиома - тумор в мозъка - на десния фронтален лоб. 

Лекарите насрочват операция за отстраняване на тумора на Нолен 10 дни след поставянето на първоначалната диагноза. Целта била да се потвърди вида на тумора и да се отстрани възможно най-голяма част от него. 

View post on Instagram
 

Д-р Рикардо Комотар, директор на Инициативата за мозъчни тумори на Университета в Маями, казва пред Fox News, че поддържането на пациента в будно състояние по време на този вид мозъчна операция е от решаващо значение за проследяване на евентуални увреждания на мозъка. 

"Когато туморът засяга или е близо до критична част на мозъка - нещо, което контролира способността да се говори, да се разбира език или да се движиш - искаме да направим операцията в будно състояние, за да наблюдаваме непрекъснато пациента, така че да знаем дали започваме да нарушаваме нормалните мозъчни функции", коментира Комотар пред Fox News. 

Макар да е изненадан от предложението, Нолен се съгласява, пише Vesti.
"Наистина бях чувал за процедури от този вид, които се правят само в предавания и филми. Чувствах, че това е толкова уникално преживяване, че не можех да го пропусна - особено при положение, че двигателните ми умения бяха на ръба", казва Нолен пред Fox News. 

Хирургическият център и преди е извършвал краниотомии в будно състояние. Но лекарите изрично помолили Нолен да свири на китара, а не на друг инструмент, предвид професионалния му опит. 

Нолен е приспан в началото на двучасовата операция. След това хирургическият екип го събудил и го помолил да свири. 

"Това е диво", казал Нолен по време на процедурата, съобщава Fox News. Хирурзите от Комплексния център за борба с рака "Силвестър" успяват успешно да отстранят целия тумор и го изписват на следващия ден след операцията. Той се възстановява у дома. Вероятно ще бъде подложен на лъчетерапия и химиотерапия, съобщава още Fox News.