Автор
Веселина Петрова

Като в приказка на Дисни, но от лед: Това е най-големият леден парк в света (снимки)

Леденият фестивал в китайския град Харбин постави Рекорд на Гинес. Прочутият увеселителен парк от ледени фигури и атракции вече официално е най-големият в света по площ със своите 816 682 квадратни метра. 

Той дори се сдоби със сертификат от Рекордите на Гинес. Леденият свят за първи път е създаден в Харбин през 1999 г. и оттогава се провежда всяка година в продължение няколко месеца. Тази година в него са изградени 2000 ледени скулптури или повече откогато и да било в историята му, пише БНТ.

View post on Instagram
 

Фигурите, някои от които са високи по няколко етажа, включват сгради и мостове в китайски стил, приказни замъци, кули и една, създадена по подобие на Небесния храм в Пекин. 

Няколко ледени пързалки за деца и възрастни са изградени в парка. 

Заместник-директорът по маркетинга на фестивала Сун Цземин каза пред Ройтерс, че средният брой на хората, които посещават атракцията ежедневно, тази година се е повишил значително до около 30 000 души, а хотелите в града са резервирани още след Пролетния фестивал през февруари м. г. 

View post on Instagram
 

Харбин е столицата на най-северната китайска провинция Хейлунцзян, която има обща граница с Русия. През новогодишните празници паркът е приел пет пъти повече посетители, отколкото преди година - 163 200 души, и е реализирал приходи от 6,45 млн. щатски долара, което е почти шест пъти по-висока сума спрямо миналата година, съобщи местен телевизионен канал. Това е помогнало за привличането на около 3,05 милиона туристи в града за същия период, а властите в провинция Хейлунцзян нарекоха туристическия бум "ледено и снежно чудо" в Харбин тази зима.