Автор
Антония Михайлова

Как да оцелееш в женски колектив: 5 противоотрови срещу "змиите" в офиса

Ако имате чувството, че ежедневно сте част от екстремно риалити шоу с битки между змии от дивата природа, тогава най-вероятно не сте пред телевизорите, а работите в женски колектив. И нямате нужда от сериали. 

Защо някои представителки на нежния пол, попадайки сред много жени, се превръщат в истински змии? Как да оцелеем, ако се озовем насред змийско гнездо, така че да не изпитваме постоянен стрес? Психологът Олеся Суджан споделя рецепти за противоотрова срещу най-опасните змии, които може да ни заобикалят в реалния живот.

Кралска кобра 

В самия център на серпентариума живее кралската кобра. Ефектна и артистична, тя обича да бъде забелязвана. Ако никой не й обърне внимание в продължение на половин час, тя започва да нервничи. За да запази статуса си, тя лесно прибягва до манипулация. Прави го естествено и майсторски. Затова е по-добре да не се забърквате с нея.

Противоотрова

Не се опитвайте да се състезавате с нея. В отбора трябва да има само една звезда. Опитайте се да говорите по-малко за себе си и се научите да не реагирате на провокации. Тогава тя ще има по-малко поводи за клюки и желание да ви "захапе". Но най-важното е да ѝ обърнете внимание. Като награда тя ще слезе при вас от кралския пиедестал и ще започне да ви покровителства. Но само до първата ви грешка.

Усойница 

Близо до прозореца може да се е разположила една по-малко отровна змия. Но това не означава, че ще имате по-малко проблеми с нея. Това е усойницата. Тя винаги е някъде близо до вас. Усмихва се, затрупва ви с комплименти и похвали. Всичко изглежда наред, но до нея се чувствате неудобно. Един ден забелязвате, че тя умело вмъква щекотливи фрази и остри шеги в наглед любезните си речи. И ако усойницата научи нещо интересно, то след половин час ще стане известно на всички. Тя не влиза в открит конфликт. Предпочита да действа тайно и задкулисно. Когато се опитате да я обвините в нещо, тя веднага се скрива в храстите и се прави, че няма нищо общо с това. Предпочита да се облича в тесни рокли и да залага на по-семплия грим.

Противоотрова

Не казвайте нищо ненужно, не реагирайте на манипулации, игнорирайте шегите и коментарите ѝ. Не забравяйте, че с открит конфликт няма да постигнете нищо. Вината пак ще е ваша. Затова намерете удобно разстояние и не се приближавайте твърде много до усойницата. 

Гърмяща змия 

В далечния ъгъл живее гърмяща змия. Нейната особеност е, че тя, като никоя друга, знае как търпеливо да чака нищо неподозиращата я жертва в засада. Първоначално изглежда, че е добронамерена. Демонстрира желание да ви бъде приятелка, гледа в очите ви, докато говорите, слуша ви с интерес и обожание. Но след известно време забелязвате, че тя ви смята за своя собственост и се обижда, ако обядвате с някого друг. Тогава тя започва да изпуска отровата си – да манипулира, да заплашва, да говори зад гърба ви, да плете интриги. Обикновено изглежда незабележимо, но когато се приближи до жертвата, издава толкова силен шум, че е невъзможно да не го забележите. 

Противоотрова 

Не забравяйте, че женското приятелство на работното място може да бъде опасно. Опитайте се да общувате равномерно с всички, без да позволявате на никого да се доближава твърде много до вас. Бъдете учтиви, когато чуете похвала, отправена към вас, но не приемайте присърце такива думи. Бъдете готови гърмящата змия да пусне отровата си, когато не отвърнете със същото. Но тя ще преживее това и ще изпълзи, за да търси друга жертва.

Боа

Друг вид змия в офис-терариума е спокойната боа удушвач. Това не е отровна змия, тя действа по различен начин. Външно спокойна, боата бавно и тихо започва да души нищо неподозиращата жертва. Особено ако жертвата не се подчинява и не признава властта ѝ. Тази особа претендира, че знае всичко за всеки. демонстрира безумно щастие, когато някой сгреши, докато тя се е оказала права. Лесно влиза в открити конфликти, може да обвинява, да повишава тон и дори да крещи. Предпочита късата коса и функционалните удобни дрехи.

Противоотрова 

Не показвайте страх, не се оправдавайте, не влизайте в конфликт с нея. Когато тя повиши тон, просто слушайте и мълчете. Можете да си тананикате песен, да рецитирате стихотворение или да си я представите облечена като голям бял заек. Но когато бурята утихне, спокойно определете границите си - благодарете ѝ за мнението и просто ѝ кажете, че не си струва някой да говори с такъв тон с вас. Основното нещо е да не се оставяте в ръцете ѝ и да се разпаднете, позволявайки ѝ да ви унижава и занапред. В противен случай змията бързо ще усети вашата слабост и ще започне перманентно и редовно да ви задушава.

Защо да се откажем от токсичните хора в живота ни
ПО ЖЕНСКИ
Автор Евелин Попадийна

Защо да се откажем от токсичните хора в живота ни

Автор Евелин Попадийна

Обикновена борова змия

И накрая, в най-отдалечения ъгъл блаженства обикновената борова змия. Тя работи усилено и се опитва да спечели признание чрез работата си. Опитва се да не привлича вниманието към себе си. Мълчи, но поддържа всичко в движение. Тя чака момента да бъде забелязана, за да може лесно да грабне вниманието ви и да ви припомни всичките ви минали грешки. Ако я обвинят несправедливо в нещо, тя започва да увърта по най-странен начин. Останалите змии могат само да бъдат изненадани от такива способности. Относно начина на обличане, предпочита бизнес стила. 

Противоотрова 

Обърнете внимание на нейната работа, на мнението ѝ, понякога подкрепяйте нейната гледна точка. Тогава до вас тя ще бъде най-обикновена безобидна змия.