Автор
Антония Михайлова

Не е за вярване: Руски съд арестува жена заради тези обеци

Съд в централния руски град Нижни Новгород изпрати зад решетките жена за носене на обеци с формата и цветовете на дъгата, съобщи правозащитната организация "Егида" късно в сряда, отбелязвайки, че това е вторият случай от подобен характер.

Присъдата на жената е издадена с мотива, че тя е носила "екстремистки символи".

От "Егида" припомнят, че през ноември миналата година руският Върховен съд със свое решение категоризира международното ЛГБТ-движение като "екстремистка" организация и определи шестцветното знаме на гей общността като "екстремистки символ". Според решението всеки, който участва в подобни прояви, го очакват до 6 години затвор. 

Според информацията служители на реда, отговарящи за борбата срещу "екстремизма", задържали момичето, след като група "агресивни младежи" се приближила до нея и спътника ѝ, който пък носел значка с малко украинско знаме на пуловера си, и ги заснела на камера. Случката се разиграла в местно кафене.

Видеоклипът, споделен от ултраконсервативни блогъри, показва неидентифициран мъж, който заплашва да предаде двойката на полицията заради "екстремистките" символи, които двамата носят.

Жената, идентифицирана като Анастасия Ершова в съдебните документи, била арестувана още на следващия ден, но нищо не се знае за съдбата на спътника ѝ. Тя била разпитана от полицията и след това изправена пред съдия, който се позовал на решението на руския Върховен съд от ноември.

Социолозите: Рекорден брой хора се определят като ЛГБТ
НОВИНИ
Автор Мария Здравкова

Социолозите: Рекорден брой хора се определят като ЛГБТ

Автор Мария Здравкова

Сормовският районен съд на Нижни Новгород признал Йершова за виновна в извършването на престъпление, изразяващо се в публично показване на символи на "екстремистка" организация, и я осъдили на пет дни затвор. "Бяхме уверени, че ще спечелим съдебното дело", сподели адвокатът на защитата, цитиран от "Егида". "Решението на съда обаче се оказа неочаквано за нас.“

Решението бе произнесено ден след като млада руска фотографка беше изправен пред съда в южния град Саратов заради публикувана през октомври миналата година в социалните мрежи снимка на знаме с цветовете на дъгата - символ на ЛГБТ общността. Това е първият случай в страната с арест, свързан с демонстрация на този символ. В своя защита 33-годишната Инна Мосина, твърди, че знамето, което тя споделила на страницата си в Инстаграм, не представлява ЛГБТ символ.