Автор
Елена Ангелова

Практически съвети: Как да се грижите за новороденото си бебе

В началото през повечето време бебето ще спи. След като се събуди, то започва да се държи в съответствие с вътрешното си физиологично състояние. Периодите на активна будност, когато детето е готово да възприема нова информация, са редки и краткотрайни. Затова не бива да планирате дейности с новороденото преждевременно, просто се опитайте да използвате възможността, съветват педиатрите. 

Тази възможност се появява, когато детето е сито и в добро настроение. Не забравяйте, че децата имат различни от възрастните прагове на възбудимост и ако преуморите бебето си, то може да започне да се притеснява, да крещи и да плаче. 

Практически съвети 

Не ангажирайте детето си повече, отколкото то има нужда. Бебето се нуждае от човешка топлина и затова обича да бъде държано на ръце. Опитайте се да разберете как се чувства вашето бебе по този въпрос. Някои бебета стават нервни и раздразнителни, когато ги държат твърде дълго. Случва се капризно бебе да се успокои, ако го поставите в удобна детска раница. Въпреки това, ако бебето се държи много рядко на ръце, то може да стане летаргично и апатично. 

Променяйте позицията на бебето си 

Когато бебето ви е будно, опитайте се да променяте позициите му. Оставете го да легне известно време по корем, след това по гръб или настрани. Като е в различни позиции, бебето ще се научи да движи ръцете и краката си. 

Детски календар 

Закачете календар и молив близо до масата за повиване или тоалетката. Можете да записвате всяко ново постижение на вашето дете в отделна колона. Насладете се на времето, което прекарвате с вашето бебе. Смейте се и се забавлявайте с вашето дете. Понякога изглежда, че то може да изрази радостта си. 

Не се страхувайте, че можете да разглезите детето си. Опитайте се бързо да изпълнявате желанията му. Ако отделите достатъчно внимание на бебето си, когато има нужда, то няма да ви безпокои излишно. 

Източник: kid.ru