Автор
Ева Григорова

Всички мечтаят да живеят там: това е държавата на щастливите хора

Да, такава държава наистина съществува. Намира се в Южна Азия, сгушена между двата гиганта Китай и Индия. Може би се досетихте, че става въпрос за Бутан. Или по-известна с прозвището си „Страна на щастливите хора“. 

По икономика и стандарт на живот Бутан е на едно от последните места на развитие в цялото източно полукълбо. Едновременно с това обаче, в световен мащаб местните хора се нареждат на осмо място в света в класацията за най-щастливи хора. Те изпреварват жителите на такива развити икономически гиганти като САЩ, Япония. Само в тази държава съществува Министерство на щастието. 

Бутан е изцяло планинска страна с площ малко над 38 хил. кв. км, приблизително колкото три Българии. Населението ѝ обаче е само 727 000 души. Поради своя релеф и климат е трудно да се намери препитание дори и за това население, а ако то тръгне да се увеличава драстично, положението би станало катастрофално. Преобладаващата част от хората изповядват будизма, на второ място са индуистите. 

Християните в Бутан са едва 0,7%, т.е. около 5000, като те са предимно туристи, дошли и останали тук впечатлени от начина на живот на местните. 

Защо Бутан е предпочитано място за живот? 

На първо място това е спокойствието и усещането за истинска свобода, а не такава декларирана само на хартия. Названието на Бутан "страната на щастливите хора“ не е никак случайно. 

В цялата страна няма нито един бездомник, скитник или просяк. Ако някой все пак остане без дом по някаква причина, достатъчно е само да подаде молба до държавните институции и само за няколко дни той получава напълно безплатно жилище, мебелирано, в което да живее сам или със семейството си, при това без да плаща никакъв дори и най-символичния наем. 

Образованието също е безплатно и задължително, както и здравеопазването. Тук, наред с традиционната хуманна медицина, е разрешено използването и на алтернативна такава и затова немалка част от хората избират да се доверяват за лечението си не само на лекарите, но и на билкари, знахари, будистки монаси, гурута и всякакви подобни истински или самозвани лечители. 

Плацебо 

Местното здравеопазване е изградено на принципа, че няма лошо лечение, ако то помага на болния без значение дали е истинско или разчита на плацебо ефекта и самовнушението. Важно е болният да оздравее. 

Друго интересно нещо, което би хвърлило в истински потрес българските шофьори е, че в столицата Тхимпу няма нито един светофар, а движението се осъществява и регулира единствено чрез пътни знаци, които обаче са нарисувани на ръка. И това е в столицата, в която живеят 100 хил. жители. 

А какво е положението в останалата част на страната, където често между селата и дори градовете често няма и асфалтирани пътища, за това може само да се гадае. Факт е обаче, че автомобилните произшествия на година могат да се преброят на пръстите на двете ръце. 

Тук няма никаква престъпност. Ако все пак бъде регистрирано някое дребно провинение, то в почти всички случаи то е предизвикано или извършено не от местен жител, а от чужденец, дошъл тук като турист, или останал да живее в страната. 

На фона на всичко казано дотук излиза едва ли не, че жителите в Бутан, без да искат и да знаят, са построили така мечтания по нашите географски ширини комунизъм. Да, ама не. Защото по своята форма на управление Бутан не е комунистическа или социалистическа диктатура, а парламентарна полуконституционна монархия. 

За бутанския крал може да се каже, че той царува, но почти не управлява. Кралят участва в законодателната власт, но има само един глас, наравно с членовете на Националния съвет и Парламента. И нещо интересно за самия бутански парламент. Той се състои от 2 камари със 72-ма депутати. 

Горната камара се състои от 25 депутати, които задължително трябва да имат диплома от официално признат университет, както и да бъдат безпартийни. А долната камара е от 47 места, за които няма подобни изисквания. 

В Бутан за разлика от съседна Индия няма официално кастово разделение. Но въпреки това социалният статут на гражданите може да се разбере по цвета на шалчето, заметнато през лявото рамо, което е задължителна част от облеклото. Обикновените хора носят бели, а по-заможните, потомствената аристокрация и будистките монаси – жълти шалове. Освен това мъжете носят тежки роби до под коляното, а жените – дълги рокли чак до глезените. 

Сред другите ограничения, макар и частични, характерни за жителите на Бутан, са още и консумацията на месо и алкохол, и тютюнопушенето. Поради което животът в Кралство Бутан едва ли би се понравил особено на по-голямата част от българите. Друга забрана, която е в сила чак до 1999 г., е гледането на телевизия. 

Бащата на сегашния владетел, крал Джигме Синге Вангчу я отменя официално, като предупреждава обаче народа си все пак да не прекалява с взирането до безкрай в "говорещата кутия“. Въпреки това обаче Бутан остава последната държава в света, в която прониква телевизията. 

Националната кухня на бутанци също е доста любопитно и едва ли би допаднала особено на нашенците, свикнали с пикантната балканска кухня. Сред националните специалитети са: кашкавал с люто чили, червен вкус, леща и царевица с подправки, месо от як, свинска мас, папрат и сушени зеленчуци. 

За туристите, които искат да пътуват до Бутан обаче трябва да знаят, че България няма дипломатически отношения с тази държава. В случай че нещо им се случи в Бутан и е необходима намеса на българската държава, ще трябва да се разходят чак до българското посолство в Индия. 

От всички страни - членки на ЕС, само две – Дания и Австрия, имат дипломатически представителства в Бутан. При посещение на Бутан като индивидуален или групов турист човек може да носи лекарства, но само за собствена употреба. Ако у него бъде открито по-голямо количество медикаменти, те ще бъдат конфискувани по подозрение, че може да бъдат използвани за търговия. 

Абсолютно забранени за внос са всякакви тютюневи изделия, наркотици, оръжие и боеприпаси. От Бутан пък е забранен износът на антики и предмети с художествена стойност. 

Здравната осигуровка, която заплаща всеки турист в Бутан, е 200 долара на ден, като парите отиват във фонд за устойчивото развитие на страната. Освен това трябва да се знае, че влизането официално и легално в Бутан може да стане по въздух от летището в Паро, или по суша през три гранични пункта. 

Географското положение на страната високо в Хималаите прави така, че дори и летните температури не надвишават 17-18 градуса. А зимата в северната част на страната те могат да паднат и до минус същите стойности. Така че дебелите топли дрехи трябва да преобладават в багажа. 

Освен това от съображение за опазване на здравето чужденците не трябва да се доверяват на местната питейна вода, колкото и местните да хвалят нейните лечебни свойства, а да си носят бутилки с минерална такава. И, разбира се, всички хранителни продукти, купени от пазара, трябва да бъдат обилно измивани преди употреба и консумация. Не трябва да се забравя и че в тази част на света и на тази надморска височина бурите и ураганите също са често срещани атмосферни явления. 

За разлика от други азиатски държави, където туристите могат свободно да се шляят, където си поискат, в Бутан придвижването им става по строго определени маршрути. Основен от тях е Трансбутанската пътека, която е с дължина от 400 км и преминава през едни от най-красивите природни и исторически забележителности на страната: величествени планински върхове със заснежени върхове, гъсти гори, будистки манастири и останки от древни крепости.

Тя отиде на 34 първи срещи в 19 държави само за година, ето какво научи за мъжете
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Кристина Кирова

Тя отиде на 34 първи срещи в 19 държави само за година, ето какво научи за мъжете

Автор Кристина Кирова